Pages in topic:   < [1 2 3] >
PRO or Non-PRO
投稿者: Nick Lingris
Maria Karra
Maria Karra  Identity Verified
米国
Local time: 03:46
2000に入会
ギリシャ語 から 英語
+ ...
ενημέρωση και ungrading Nov 5, 2005

Vicky Papaprodromou wrote:
Επανέρχομαι στο θέμα μας: ως άτομο με ενοχλεί ιδεολογικά και μόνον, οτιδήποτε γίνεται σε μια οργανωμένη κοινότητα όπου συμμετέχω και δεν ενημερώνομαι. Τουλάχιστον εσύ, Μαρία, ξέρεις ότι έχω δεχτεί και ungrading ερωτήσεων που κέρδισα για λόγους δικαιοσύνης και έδωσα τη συγκατάθεσή μου αμέσως μόλις μου ζητήθηκε (πράγμα που δεν βλέπω να συνηθίζεται [εννοώ το ungrading]σε ξένα ζεύγη γλωσσών).

Ναι, εγώ προσωπικά νομίζω έχω κάνει ungrading σε 2 ερωτήσεις σου και ναι, είχες δώσει τη συγκατάθεσή σου. Κι αυτό είναι το δίκαιο. Γιατί να κρατάμε τους πόντους όταν γνωρίζουμε ότι μας δόθηκαν κατά λάθος;
Εγώ απ'την άλλη έχω "χάσει" ερωτήσεις όπου επιλέχθηκε άλλη απάντηση που δεν είχε καμία μα καμία σχέση με την ερώτηση, 100% λάθος, το παραδέχτηκε και ο asker, και το μόνο που ζήτησα ήταν να αλλάξει το γλωσσάρι και όχι να ανοίξει η ερώτηση και να πάρω τους πόντους. Προφανώς γιατί όπως μάλλον έχετε καταλάβει οι πόντοι δε με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα γιατί τους πελάτες μου δεν τους κερδίζω χάρη στους πόντους. Το σωστό όμως θα ήταν από αυτόν που πήρε τους πόντους να τους δώσει πίσω. Δε μιλάω μόνο για το ελληνικά-αγγλικά αλλά και άλλους συνδυασμούς όπου συμμετέχω.

Τώρα για το "πράγμα που δεν βλέπω να συνηθίζεται [εννοώ το ungrading]σε ξένα ζεύγη γλωσσών": Αυτό το συμπέρασμα από πού βγαίνει; Για ποια ζεύγη γλωσσών μιλάς; Σ'αυτά που συμμετέχω εγώ γίνεται καθημερινά. Χτες το βράδυ ξανανοίξαμε μια ερώτηση ισπανικά-αγγλικά. Μιλάς για δικές σου απαντήσεις σε άλλα ζεύγη; Για απαντήσεις των άλλων; Πώς μπορείς να γνωρίζεις κάτι τέτοιο και να κάνεις μια τέτοια δήλωση; Είναι λάθος αυτή η δήλωση.
Επίσης προτιμάς να μη γίνεται ungrading; Μα αυτό γίνεται για να είμαστε δίκαιοι, για να πηγαίνουν οι πόντοι εκεί που έπρεπε να πάνε απ'την αρχή. Αν δίνονται σε κάποιον κατά λάθος, να μην επεμβαίνουμε;

Επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, θαρρώ πως δικαιούμαι να έχω ένα στοιχειώδες δικαίωμα λόγου για το αν μια ερώτηση είναι pro ή non-pro.

To έχεις ήδη, το ανέφερες και μόνη σου πολλές φορές πιο πάνω. Το δικαίωμα ψήφου. Αν εμένα μια ερώτηση που τέθηκε ως non-pro μου φανεί πανεύκολη αλλά δω ότι άλλοι συνάδελφοι την ψήφισαν για να γίνει pro, δε θα την αφήσω έτσι, θα την αλλάξω. Επομένως και το έχεις το δικαίωμα, και επηρεάζεις τις τυχόν αλλαγές.

Και μιας και το αναφέραμε: οι επιλογές squash και μετατροπής επιπέδου ερωτήσεων χάθηκαν προ καιρού εν μία νυκτί χωρίς καμία ενημέρωση και πάλι. Παρατηρώ ότι πλην των moderators κάποια άλλα μέλη τις διατηρούν, και πάλι χωρίς καμία ενημέρωση (μαντεύω τα μέλη αυτά όταν βλέπω στο κάτω μέρος της σελίδας να προβάλλει το όνομά τους σε κάποια τροποποίηση).

Aυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές στα φόρουμ. Τα διαβάζετε τα φόρουμ το ΠροΖ; Τα λέμε στο φόρουμ του KudoZ, στο suggestions, να τα ξαναλέμε κι εδώ; Εγώ δεω έχω πρόβλημα, να τα λέμε όπου να'ναι, αλλά απ'τη στιγμή που οι πληροφορίες δίνονται από τον ίδιο το Χένρυ, ας μη γράφουμε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση. Τώρα, αν για κάτι δεν έχετε ενημερωθεί ενώ διαβάζετε τα φόρουμ, θα πει πολύ απλά ότι δεν ενημερώθηκε κανείς, ούτε οι moderators! Αυτό συνέβη για αρκετές αλλαγές στο σύστημα KudoZ, πρώτα έγιναν οι αλλαγές και μετά το μάθαμε κι εμείς. Πολλές φορές ο Χένρυ κάνει αλλαγές και μας το λέει κατόπιν εορτής. Συμβαίνουν αυτά, κι εμείς ψιλονευριάζουμε, αλλά ποτέ δεν κρύβουμε τίποτα.

Μαρία

Vicky wrote:
Eγώ πάλι συμφωνώ με την Μαρία

Στην τελευταία πρότασή της που λέει να εξαφανιστούμε από προσώπου γης ως έλληνες μεταφραστές και να καταλάβουν τη σπανιότητά μας. Και, ναι, σίγουρα θα χαρεί κι ο Λευτέρης.

Νίκο, ένα μόνο σου λέω: αν ήταν η ζήλεια ψώρα (πήγαινε βάλε ερώτηση και γι' αυτή την παροιμία τώρα).

Παιδιά, για να μην υπάρχουν απορίες, σοβαρεύομαι για να εξηγήσω τη δική μου συμμετοχή στη συγκεκριμένη συζήτηση. Αντιμετωπίζω το Proz.com από την πρώτη μέρα που γράφτηκα ως επαγγελματικό εργαλείο, όπως φαντάζομαι και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, αλλά στα διάφορα φόρα συνηθίζω να βγάζω στη "φόρα" τις προσωπικές μου απόψεις ή εμπειρίες και αποφεύγω να μιλώ εκ μέρους άλλων.

Η κοινή μου, μα εντελώς κοινή, λογική μού λέει ότι επαγγελματική δεν είναι μόνον μια ερώτηση π.χ. για ιατρικό όρο που πιθανότατα οι εξειδικευμένοι συνάδελφοι (γιατροί και παρεμφερή επαγγέλματα) θα την εντοπίσουν σχετικά γρήγορα στα ειδικά βιβλία που διαθέτουν αλλά και για μια λέξη ή φράση απλή που μέσα σε ένα λογοτεχνικό ή δημοσιογραφικό κείμενο αποκτά άλλη χροιά ή έχει μεταφορική ή συμβολική έννοια και δυσκολεύει τον αναγνώστη, είτε είναι δίγλωσσος είτε όχι.

Επίσης, υπάρχουν λέξεις για τη απόδοση ιστορικών ονομάτων (λαών, περιοχών, βασιλέων, κλπ.) που απασχόλησαν ως προς την απόδοσή τους σε άλλες γλώσσες τους ειδικούς επιστήμονες για αιώνες κι επειδή τελικά τείνουν να κατασταλάξουν σε μια απόδοση, όταν τεθεί η ερώτηση δεν γίνεται αυτεπαγγέλτως non-pro (λόγω σχετικά καθιερωμένης απάντησης) γιατί θα ήταν σαν να "πουλούσαμε" ιστορικά καταγεγραμμένες προσπάθειες αιώνων.

Και φυσικά αυτά μπορούμε να τα παραθέσουμε και στο διεθνές φόρουμ, δεν είναι θέμα στενά τοπικό ή εθνικό μας αλλά μια εισαγωγική κουβέντα κάνουμε εδώ.

Επανέρχομαι στο θέμα μας: ως άτομο με ενοχλεί ιδεολογικά και μόνον, οτιδήποτε γίνεται σε μια οργανωμένη κοινότητα όπου συμμετέχω και δεν ενημερώνομαι. Τουλάχιστον εσύ, Μαρία, ξέρεις ότι έχω δεχτεί και ungrading ερωτήσεων που κέρδισα για λόγους δικαιοσύνης και έδωσα τη συγκατάθεσή μου αμέσως μόλις μου ζητήθηκε (πράγμα που δεν βλέπω να συνηθίζεται [εννοώ το ungrading]σε ξένα ζεύγη γλωσσών). Επομένως σε ό,τι αφορά τους 3.683 πόντους μου (Λίγγρη, πάλι ανενημέρωτος ήσουν), δεν θα με πείραζε καθόλου να γίνουν όλοι non-pro, αρκεί να το ξέρω - δεν χρειάζεται καν να μου ζητήσει κανείς την άδεια παρά μόνον να με ενημερώσει εκ των προτέρων και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Η δική μου κοινή λογική (επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ κοινή) μου υπαγορεύει να ψηφίσω για αλλαγή σε non-pro είτε απαντώ η ίδια στην ερώτηση είτε απλώς ψηφίζω κάποιον συνάδελφο, επομένως η κρίση μου δεν επηρεάζεται από λόγους προσωπικού συμφέροντος.

Ωστόσο, το να βλέπω ερωτήσεις που έμειναν ανοιχτές για μέρες να αλλάζουν αφού κλείσουν, ενώ με απασχόλησε για ώρες η απάντησή τους είτε την έδωσα εγώ είτε κάποιος άλλος, με ενοχλεί ως άνθρωπο και ως μέλος της κοινότητας και όχι ως εικόνα της βαθμολογικής κατάταξης και των συνεπειών που μπορεί να έχει στο αν θα είμαι η πρώτη ή η τελευταία που θα προσεγγίσει κάποιος πελάτης μέσω του directory. Εξάλλου, όπως λέει κι ο Λευτέρης, με τις χαμηλές τιμές που κυκλοφορούν, μάλλον θα 'χω κέρδος αν είμαι η τελευταία που θα προσεγγίσουν.

Για να επανέλθω, όμως στα Kudoz, προσπερνάμε κάτι σημαντικό. Τα μέλη που πληρώνουν συνδρομή, απολαμβάνουν μεν κάποια δικαιώματα (δωρεάν ΒΒ και προτεραιότητα στις δουλειές) και κυρίως την προβολή τους μέσω μιας ισχυρής ιστοσελίδας αλλά στον τομέα ερωτήσεων είναι καλοί Σαμαρείτες. Αναλίσκουν μέρος του χρόνου τους για να βοηθήσουν τους άλλους σε μεταφράσεις χωρίς κανένα άλλο κέρδος εκτός από την ταπεινή επιβράβευση σε πόντους και ενίοτε κάποιο ευχαριστώ, που σύμφωνα με τους κανόνες δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να το πει.

Τα δικά μου στατιστικά (που η σελίδα του προφίλ μου παραθέτει δημόσια) λένε ότι σε ενεργή συμμετοχή μου βραχύτερη από 3 χρόνια έχω κάνει μόλις 5 ερωτήσεις κι έχω δώσει 1566 απαντήσεις και έκανα και πάνω από 70 εγγραφές στο ΒΒ (εκ των οποίων περίπου 20 ήταν νέα γραφεία) για το κοινό μας συμφέρον (ελλήνων και ξένων συναδέλφων) ενώ, για να μην είμαι αχάριστη, στο Proz.com χρωστώ το 20% των πελατών μου ως πρώτη επαφή.

Επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, θαρρώ πως δικαιούμαι να έχω ένα στοιχειώδες δικαίωμα λόγου για το αν μια ερώτηση είναι pro ή non-pro. Και μιας και το αναφέραμε: οι επιλογές squash και μετατροπής επιπέδου ερωτήσεων χάθηκαν προ καιρού εν μία νυκτί χωρίς καμία ενημέρωση και πάλι. Παρατηρώ ότι πλην των moderators κάποια άλλα μέλη τις διατηρούν, και πάλι χωρίς καμία ενημέρωση (μαντεύω τα μέλη αυτά όταν βλέπω στο κάτω μέρος της σελίδας να προβάλλει το όνομά τους σε κάποια τροποποίηση).

Συγνώμη για την πολυλογία (έτσι κι αλλιώς με χαρακτηρίζει) αλλά το δικό μου μοναδικό πρόβλημα εδώ και παντού, δεν είναι οι αλλαγές, γιατί έχω μάθει να είμαι εξαιρετικά προσαρμοστική στις αλλαγές από παλιά. Το δικό μου πρόβλημα είναι αποκλειστικά και μόνον σε θέματα ενημέρωσης. Ναι, ακόμη και σε παράλογες αλλαγές αν μακροπρόθεσμα θα μας βγουν σε καλό ή και σε πειράματα, αλλά περίτρανο ΟΧΙ στην ελλιπή αντίστοιχη ενημέρωση.

[Edited at 2005-11-07 23:00]

Maria Karra
米国
2000に入会
ギリシャ語 から 英語
+ ...
εντός της ημέρας Nov 5, 2005

Nick Lingris wrote:
Πέντε ερωτήσεις, άντε δέκα, πέφτουν την ημέρα στα ελληνικά. Νομίζω ότι δεν είναι υπερβολικό να ζητάμε από τις μοντερέιτορ να *βλέπουν* τουλάχιστον τις ερωτήσεις και να επιλαμβάνονται των όποιων καθηκόντων τους σε σχέση με αυτές τις ερωτήσεις εντός της ημέρας.
Δεν θεωρώ λογικό κάποιοι να αφιερώνουμε 10 λεπτά (και παραπάνω) για να απαντήσουμε ΜΙΑ ερώτηση και να μην οφείλουν οι μοντερέιτορ να αφιερώσουν 10 λεπτά την ημέρα για να κάνουν τα απαραίτητα νοικοκυρέματα. Αν δεν μπορούν να καταθέσουν αυτά τα 10 λεπτά, να καταθέσουν τον τίτλο και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται.

Με τόσο λίγο καιρό στο ΠροΖ Νίκο σε συγχαίρω που έχεις ήδη το θάρρος να δείχνεις στους moderators ποια είναι τα καθήκοντά τους και να θέτεις προθεσμίες και όρια.
Τότε να μην κοιμόμαστε, να μην τρώμε, να μην πηγαίνουμε διακοπές. Μήπως τότε να ζητήσουμε και ένσημα από το Χένρυ και μισθό;
Δε γίνεσαι αυστηρός μ'αυτά που γράφεις, γίνεσαι απλώς παράλογος.

Θα μπορούσα να προτείνω στους τεχνικούς, διότι είναι απλούστατο, όταν μια κλεισμένη ερώτηση αλλάζει επίπεδο, να ειδοποιείται αυτόματα αυτός που έχει κερδίσει την ερώτηση.

Γιατί όχι; Η πρόταση έχει ήδη γίνει. Από ποιον; Από μένα!!! Πιθανόν να είναι χιλιοστή προτεραιότητα στα σχέδια του staff, αλλά πίστεψέ με, δεν είσαι ο πρώτος που το σκέφτηκε.
Άλλη ιδέα είναι απλώς να ειδοποιείται ο moderator. Εκτός αν υπονοείτε ότι και οι moderators δεν είναι δίκαιοι και αλλάζουν τις ερωτήσεις πίσω απ'την πλάτη σας για να κατεβούν οι πόντοι σας. Αν είναι δυνατόν.

Επομένως, πρέπει να γίνονται νοικοκυρέματα; Να γίνονται εντός της ημέρας. Και οποιαδήποτε ερώτηση έχει προκαλέσει την παραμικρή συζήτηση να θεωρείται PRO.

Όχι φίλε μου Νίκο, δεν έχουν τεθεί τέτοια παράλογα όρια εδώ και 6 χρόνια, δε θα τεθούν τώρα. Ο λόγος; Τον εξήγησε η Δάφνη, ας μην τα ξαναλέω.

Και στο κάτω-κάτω, αν αποφασίσω να γράψω διατριβή για την καρέκλα, να σεβαστείτε τον κόπο μου και τη συγκίνηση που μου προκαλεί το θέμα "καρέκλα".

Αν κάποιος έχει χρόνο στα χέρια του μπορεί να γράψει ό,τι θέλει κι όσα θέλει. Για τρίτη φορά γράφω, το pro αναφέρεται στην ερώτηση. Θα μπορούσα κι εγώ να πω, σεβάσου τον asker που έχει προθεσμία εντός 1 ώρας να παραδώσει και θέλει μια γρήγορη απάντηση και μην τον κάνεις να διαβάζει διατριβή. Γιατί αν ήθελε διατριβή θα πήγαινε στη βιβλιοθήκη. Δε θα έβαζε ερώτηση KudoZ. To KudoZ είναι τελευταία λύση στις μεταφραστικές ερωτήσεις, δεν είναι λεξικό ούτε εγκυκλοπαίδεια. Ναι, φτιάχνουμε παρεμπιπτόντως κι ένα glossary, αλλά δεν είναι πρωτεύον το γλωσσάρι εδώ ούτε οι λεπτομερείς αναλύσεις όταν δεν χρειάζονται.

Κι ας θέλει κάποιος να πιστεύει ότι κάθομαι και γράφω για την καρέκλα αλλά στην πραγματικότητα με ενδιαφέρουν οι πόντοι, δικαίωμά του, αλλά τότε και η πρεμούρα μου για τους πόντους απαιτώ να είναι εξίσου σεβαστή.

Δεν είναι σεβαστή; Δε διάβασες το μήνυμά μου που λέω ότι είναι λογικό να ενδιαφερόμαστε για πόντους; Να το ξαναγράψω; Να, εδώ τα είπα: http://www.proz.com/post/276353#276353 στην παράγραφο που αρχίζει με το "Με συγχωρείτε παιδιά".

Edit: Απλώς να προσθέσω ότι πριν ένα μήνα εγώ η ίδια θέλησα να επικοινωνήσω με moderators σε άλλο ζεύγος γλωσσών όπου συμμετέχω για μια προβληματική ερώτηση και πήρα απάντηση μετά από 2 βδομάδες. 2 εβδομάδες, επαναλαμβάνω. Την περασμένη βδομάδα έγραψα σε moderator άλλου ζεύγους σχετικά με μια απάντηση που είχα δώσει, και πήρα απάντηση μετά από 2 μέρες. Απαντήστε μου τώρα λοιπόν εσείς που θέτετε όρια, πόσην ώρα κάνετε να πάρετε απαντήσεις από μένα; Μήπως σας απαντάω εντός λεπτών; Με το που παίρνω μήνυμα τα αφήνω όλα και απαντάω, εκτός αν έχω βγει ή αν κοιμάμαι. Γιατί και το φαγητό μου διακόπτω όταν μου γράφετε ότι κάποιος σας προσέβαλε στο φόρουμ ή σε KudoZ peer comment και να πάω να επέμβω. Και μη μου πείτε ότι και η Δάφνη δεν κάνει το ίδιο. Όπως απαιτείτε λοιπόν εσείς κάποια πράγματα, απαιτώ κι εγώ λίγο σεβασμό και αναγνώριση όλων των προσπαθειών μας για σας.

Nick Lingris wrote:

Περί καρέκλας -- αλλά όχι χαλαρά

Επιτρέψτε μου να γίνω λίγο αυστηρός. Για λόγους δεοντολογίας και μόνο.

Υπάρχει μια αντίφαση εδώ. Η μοντερέιτορ δικαιούται να πάει και να αλλάξει το επίπεδο μιας ερώτησης που απάντησα από PRO σε non-PRO μία εβδομάδα αφού έκλεισε η ερώτηση.

Έχω το δικαίωμα να επικοινωνήσω με τη μοντερέιτορ και να επιχειρηματολογήσω υπέρ τού να ξαναγίνει η ερώτηση PRO. Που σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνω κάθε τόσο να κοιτάζω ποιες ερωτήσεις που απάντησα έχουν αλλάξει; Και να κάνω όλο αυτό το νταλαβέρι για τα ποντάκια;

Όχι, δεν αξίζει τον κόπο. Ακόμα κι αν σφάζομαι για τους πόντους.

Πέντε ερωτήσεις, άντε δέκα, πέφτουν την ημέρα στα ελληνικά. Νομίζω ότι δεν είναι υπερβολικό να ζητάμε από τις μοντερέιτορ να *βλέπουν* τουλάχιστον τις ερωτήσεις και να επιλαμβάνονται των όποιων καθηκόντων τους σε σχέση με αυτές τις ερωτήσεις εντός της ημέρας.

Δεν θεωρώ λογικό κάποιοι να αφιερώνουμε 10 λεπτά (και παραπάνω) για να απαντήσουμε ΜΙΑ ερώτηση και να μην οφείλουν οι μοντερέιτορ να αφιερώσουν 10 λεπτά την ημέρα για να κάνουν τα απαραίτητα νοικοκυρέματα. Αν δεν μπορούν να καταθέσουν αυτά τα 10 λεπτά, να καταθέσουν τον τίτλο και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται.

Δεν θεωρώ λοιπόν σωστό μια ερώτηση που δεν είναι ένα ξεχασμένο, παραπεταμένο "I love you" να αλλάζει από PRO σε Non-PRO με καθυστέρηση ημερών. Όσο για την αναβάθμιση σε PRO, ας αναλάβει ο ενδιαφερόμενος να ψηφιστεί ή να σας ειδοποιήσει.

Θα μπορούσα να προτείνω στους τεχνικούς, διότι είναι απλούστατο, όταν μια κλεισμένη ερώτηση αλλάζει επίπεδο, να ειδοποιείται αυτόματα αυτός που έχει κερδίσει την ερώτηση. Αλλά το θεωρώ ακόμα μια γραφειοκρατική επιπλοκή.

Επομένως, πρέπει να γίνονται νοικοκυρέματα; Να γίνονται εντός της ημέρας. Και οποιαδήποτε ερώτηση έχει προκαλέσει την παραμικρή συζήτηση να θεωρείται PRO.

Κι αν θέλετε, να το πάρω το πράγμα επάνω μου. PROfessional είναι να σε συγκινεί και η λεπτομέρεια της γλώσσας, να μπορείς να βγάλεις από τη μύγα ξίγκι. Αν αποφασίσω να αφιερώσω δέκα λεπτά από τη ζωή μου για να καταθέσω την άποψή μου για κάτι που εγώ θεωρώ σημαντικό και ο άλλος λεπτομέρεια, το κάνω γιατί εγώ θεωρώ την ερώτηση PRO και όχι για τους πόντους. Κάθε τέτοια ερώτηση θα προτιμούσα να παραμένει PRO. Παράδειγμα (ένα από πολλά): http://www.proz.com/kudoz/1146739

Και στο κάτω-κάτω, αν αποφασίσω να γράψω διατριβή για την καρέκλα, να σεβαστείτε τον κόπο μου και τη συγκίνηση που μου προκαλεί το θέμα "καρέκλα". Κι ας θέλει κάποιος να πιστεύει ότι κάθομαι και γράφω για την καρέκλα αλλά στην πραγματικότητα με ενδιαφέρουν οι πόντοι, δικαίωμά του, αλλά τότε και η πρεμούρα μου για τους πόντους απαιτώ να είναι εξίσου σεβαστή.

Μετά απ’ όλα αυτά, περιμένω να δω ποιος θα βάλει ωραία ερώτηση με το chair…

[Edited at 2005-11-07 23:02]

Daphne Theodoraki
Daphne Theodoraki  Identity Verified
スウェーデン
Local time: 09:46
スウェーデン語 から ギリシャ語
+ ...
Διευκρινίσεις ξανά, λοιπόν, για χιλιοστή φορά. Nov 5, 2005

Η μοντερέιτορ δικαιούται να πάει και να αλλάξει το επίπεδο μιας ερώτησης που απάντησα από PRO σε non-PRO μία εβδομάδα αφού έκλεισε η ερώτηση.

Ακριβώς. Το δικαιούται. Όπως και από non-PRO σε PRO - που και πάλι δεν αναφέρεις.

Έχω το δικαίωμα να επικοινωνήσω με τη μοντερέιτορ και να επιχειρηματολογήσω υπέρ τού να ξαναγίνει η ερώτηση PRO. Που σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνω κάθε τόσο να κοιτάζω ποιες ερωτήσεις που απάντησα έχουν αλλάξει;

Δεν πρέπει. Αν θέλεις, μόνο

Μάλλον δεν έχεις καταλάβει κάτι, Νίκο. Ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να απαντάς ερωτήσεις. Κι ότι όταν τις απαντάς, το κάνεις γιατί κρίνεις ότι μπορείς να βοηθήσεις και ότι έχεις χρόνο να το κάνεις. Παρομοίως, οι moderators δεν "οφείλουν" να αφιερώσουν 10 λεπτά την ημέρα. Το κάνουν εθελοντικά, όταν έχουν χρόνο. Ίσως θα έπρεπε να διαβάσεις ποιος είναι ο ρόλος των moderators. Για κάθε ενδιαφερόμενο: http://www.proz.com/translation-articles/articles/104/1/Role-of-ProZ.com-Moderators
Και αντιγράφω από τα γραφόμενα του Χένρυ: There is no set frequency at which moderators are expected to contribute. It is understood that each moderator has other priorities (work, family, hobbies, etc.), which will take precedence over moderator tasks. Moderators are therefore free to contribute as much or as little as they like, whenever they can.

Θα μπορούσα να προτείνω στους τεχνικούς, διότι είναι απλούστατο, όταν μια κλεισμένη ερώτηση αλλάζει επίπεδο, να ειδοποιείται αυτόματα αυτός που έχει κερδίσει την ερώτηση. Αλλά το θεωρώ ακόμα μια γραφειοκρατική επιπλοκή.

Λαμπρή ιδέα! Πρότεινέ την. Παρόλο που την έχει ήδη προτείνει η Μαρία. Και παρόλο που, όπως είπαμε, το πότε αλλάζει μια ερώτηση, δεν έχει καμία σημασία, καθώς δεν τίθενται "προθεσμίες" σε όσους έχουν δικαίωμα τροποποίησης. Πάντως, δεν νομίζω να είναι μεγαλύτερη επιπλοκή από το να καθόμαστε να συζητάμε εδώ πράγματα χιλιοειπωμένα και να επαναλαμβάνουμε τα όσα ισχύουν.

Και οποιαδήποτε ερώτηση έχει προκαλέσει την παραμικρή συζήτηση να θεωρείται PRO.

Όχι ακριβώς, για τους λόγους που ανέφερε προηγουμένως η Μαρία. Πολύ συχνά, μπορεί να συμβαίνει αυτό. ¶λλοτε όμως, όχι. Αν εσύ κι ένας-δυο άλλοι θέλετε να γράψετε διατριβή για το "I love you" γιατί π.χ. έχετε χρόνο ή το βρίσκετε ευχάριστο και συγκινητικό, αυτό δεν καθιστά αυτομάτως την ερώτηση Pro.

Αν αποφασίσω να αφιερώσω δέκα λεπτά από τη ζωή μου για να καταθέσω την άποψή μου για κάτι που εγώ θεωρώ σημαντικό και ο άλλος λεπτομέρεια, το κάνω γιατί εγώ θεωρώ την ερώτηση PRO και όχι για τους πόντους.

Το επιχείρημά σου είναι καθαρά υποκειμενικό. Υπάρχουν κάποια κριτήρια αλλαγής πιο αντικειμενικά τα οποία ισχύουν, ακριβώς για να αποφεύγουμε κάτι τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, εσύ είπες μόνος σου ότι είσαι βαθμοθήρας και τώρα μας λες ότι δεν απαντάς για τους πόντους;

Από εκεί και πέρα, είπα ότι εγώ θα προτιμούσα να είναι όλες Pro, αλλά από τη στιγμή που δεν αποφασίζω εγώ, τα παράπονα για το όλο σύστημα θα πρέπει να τεθούν αλλού.

Καλό απόγευμα

[Edited at 2005-11-05 16:52]

Lamprini Kosma
Lamprini Kosma  Identity Verified
イタリア
2003に入会
英語 から ギリシャ語
+ ...
Παν μέτρον άριστον! Nov 5, 2005

Προσωπικά νομίζω ότι ορθά ο Νίκος και η Βίκυ θέτουν το θέμα που τους απασχολεί σε φόρουμ, γιατί η ανοιχτή συζήτηση βοηθάει στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων.

Θα σταθώ λίγο στην άποψη της Δάφνης που ώς ένα βαθμό με βρίσκει σύμφωνη.

"Στα σοβαρά τώρα, εγώ είμαι της άποψης ότι όλες θα έπρεπε να έχουν την ίδια αξία, όχι γιατί είναι όλες το ίδιο δύσκολες, αλλά γιατί αυτός που απαντάει ξοδεύει κάποιο χρόνο για να απαντήσει, οπότε θα έπρεπε αυτός ο χρόνος να ανταμείβεται εξίσου."

Μέχρι εδώ συμφωνώ απόλυτα, ο λόγος όμως που άλλαξε το παλιό σύστημα ήταν για να αποφεύγεται το πρόβλημα που δημιουργούσαν τα πολλά "φιλάκια" , "σ'αγαπώ", "καλώς σας βρήκαμε" κ.λ.π. Από αυτή την άποψη, νομίζω ότι έχει γίνει ένα αξιέπαινο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Καθώς όμως έχει αποφασιστεί διαφορετικά και τυχαίνει να είμαι moderator, κατατάσσω κι εγώ τις ερωτήσεις σε Non-Pro ή Pro, κατά την - υποκειμενική - κρίση μου.

Αυτό είναι αναμφισβήτητο και σαφώς θα πρέπει και τα μέλη να εκτιμούν και τον χρόνο που ένας moderator προσφέρει εθελοντικά για να υπηρετήσει τις ανάγκες της κοινότητας. Πιστεύω όμως ότι μια που όλοι μας, άσχετα από γκρίνιες, αγαπάμε αυτό τον χώρο, καλό θα ήταν να προσπαθούμε να μην λειτουργούμε "υποκειμενικά", αλλά με όσο μεγαλύτερη αντικειμενικότητα γίνεται και να μην αφήνουμε περιθώρια για παρεξηγήσεις.

Ναι, η Μαρία έχει δίκιο, δεν είναι λογικό να προτείνουμε στο ελληνικό φόρουμ να μην αλλάζουν οι Pro ερωτήσεις σε non-Pro μέρες αφού κλείσουν. Είναι όμως λογικό και το παράπονο των παιδιών που δεν μπορούν να αφιερώνουν τον χρόνο τους για να παρακολουθούν ποιες ερωτήσεις τους αλλάζουν σε non-Pro μια βδομάδα μετά. Δεν νομίζω κανείς να διαθέτει τόσο χρόνο. Εξάλλου υπάρχουν μέλη που έχουν βγάλει εντελώς τις ειδοποιήσεις για non-Pro ερωτήσεις, διαθέτουν τον χρόνο τους μόνο για τις ερωτήσεις που μετράνε στην κατάταξη και είναι λογικό να υπάρχει δυσαρέσκεια, όταν ξαφνικά βρίσκονται με non-Pro ερωτήσεις που δεν είναι ούτε "welcome" ούτε "πώς περάσατε". Θα έλεγα λοιπόν ότι καλό είναι να μην ξεχνάμε το "παν μέτρον άριστον" των προγόνων μας.

Αν κατάλαβα καλά ο Νίκος και η Βίκυ δεν ζητάνε εδώ να τεθεί νέος κανόνας. Μία τόσο θα χρειάζονται και τέτοιες αλλαγές, αλλά αν συστηματικά έχουμε πληθώρα αλλαγών ερωτήσεων από Pro non-Pro για όρους που η αλλαγή τους δεν είναι καθόλου αυτονόητη, αυτό έχει αναμφισβήτητα επίπτωση στην κατάταξη. Ίσως μάλιστα το ελληνικό φόρουμ πρωτοτυπεί ως προς την συχνότητα αυτών των αλλαγών. Σε άλλους συνδυασμούς που παρακολουθώ (Fr-En, En-It, It-En) δεν φαίνεται να είναι τόσο συχνές οι αλλαγές κλειστών ερωτήσεων από Pro σε non-Pro, εκτός από τα γνωστά φιλάκια και άλλα συναφή. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό οι moderators ή οι editors να αφιερώνουν καθημερινά 10 λεπτά από τον χρόνο τους για να βλέπουν όλες τις ερωτήσεις εγκαίρως, όπως ζητάει ο Νίκος. Είναι όμως σίγουρα εφικτό να προβαίνουμε σε αλλαγές Pro ερωτήσεων σε non-Pro μόνο όταν είμαστε 100% σίγουροι για την "αντικειμενικότητα" της απόφασής μας. Κλείνοντας θα παραθέσω κι εγώ το απόσπασμα από το πολύ ωραίο σχετικό άρθρο του Henry:

"If there is any doubt as to whether a question should be classified as PRO or non-PRO, it is generally suggested that the question be classified as PRO."

Daphne Theodoraki
スウェーデン
スウェーデン語 から ギリシャ語
+ ...
Δυσνόητο; Nov 5, 2005

Lamprini Kosma wrote:

Καθώς όμως έχει αποφασιστεί διαφορετικά και τυχαίνει να είμαι moderator, κατατάσσω κι εγώ τις ερωτήσεις σε Non-Pro ή Pro, κατά την - υποκειμενική - κρίση μου.

Αυτό είναι αναμφισβήτητο και σαφώς θα πρέπει και τα μέλη να εκτιμούν και τον χρόνο που ένας moderator προσφέρει εθελοντικά για να υπηρετήσει τις ανάγκες της κοινότητας. Πιστεύω όμως ότι μια που όλοι μας, άσχετα από γκρίνιες, αγαπάμε αυτό τον χώρο, καλό θα ήταν να προσπαθούμε να μην λειτουργούμε "υποκειμενικά", αλλά με όσο μεγαλύτερη αντικειμενικότητα γίνεται και να μην αφήνουμε περιθώρια για παρεξηγήσεις.

Με συγχωρείς, Λαμπρινή, δεν φαντάστηκα ότι αυτή η φράση θα ήταν τόσο δυσνόητη... Προφανώς, εννοούσα ότι εφόσον τις κατατάσσω κατά την κρίση μου και όχι την δική σου, ας πούμε ( ), όσο αντικειμενική κι αν είμαι, κάποιες στιγμές μπορεί να κατατάσσω κάτι λάθος γιατί υπεισέρχεται κι ο ανθρώπινος παράγοντας. Πράγμα που δεν θα συνέβαινε εάν τις ανακατατάξεις τις έκανε ένα μηχάνημα. Και το ίδιο ισχύει για όποιον κάνει τροποποιήσεις. Ελπίζω ότι σου είναι σαφές τώρα.

[Edited at 2005-11-05 17:40]

Vicky Papaprodromou
Vicky Papaprodromou  Identity Verified
ギリシャ
Local time: 10:46
2004に入会
英語 から ギリシャ語
+ ...
Περνώντας με κόκκινο, μπορεί και να μας πατήσει το τρένο... Nov 5, 2005

Πριν προχωρήσετε παρακάτω στο νήμα αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο, έχω μια ύστατη ένσταση επί της ουσίας με αφορμή κάποια από τα τελευταία μηνύματα που διάβασα.

Ο προορισμός ενός φόρουμ είναι η διαφάνεια και η ελευθερία έκφρασης ποικιλόμορφων απόψεων, ακόμη κι αν δεν μα�
... See more
Πριν προχωρήσετε παρακάτω στο νήμα αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο, έχω μια ύστατη ένσταση επί της ουσίας με αφορμή κάποια από τα τελευταία μηνύματα που διάβασα.

Ο προορισμός ενός φόρουμ είναι η διαφάνεια και η ελευθερία έκφρασης ποικιλόμορφων απόψεων, ακόμη κι αν δεν μας αρέσουν.

Θα σας φανεί άσχετο αλλά είναι πολύ σχετικό: δεν είμαι λάτρις του Μπαμπινιώτη για διάφορους προσωπικούς μου λόγους, ωστόσο αναγνωρίζω ότι ο άνθρωπος είναι εθνικό κεφάλαιο και τον εκτιμώ βαθιά. Επομένως, αν αύριο ο πρύτανης του Καποδιστριακού γινόταν μέλος του Proz.com κι έπειτα από 1 μήνα ασκούσε δριμεία κριτική σε ανθρώπους και καταστάσεις, ούτε κατά διάνοια δεν θα τολμούσα να τον αντιμετωπίσω με την ατάκα "είσαι πολύ καινούριος στο Proz.com για να μας κρίνεις και να μας επικρίνεις".

Καταλήγω: όσο κι αν έχουμε κοντραριστεί σε απαντήσεις, όλοι μας κι εγώ η ίδια πολύ περισσότερο από πολλούς, στο ελληνικό προζ η παρουσία του Νίκου και του Αντράς είναι τιμή μας και θα 'πρεπε να είναι και καμάρι μας.

Όταν εμείς ήμασταν μικρά παιδιά ακόμη, τούτοι οι δυο παρήγαγαν έργο που θα έπρεπε να μας κάνει περήφανους και θα έπρεπε να επωφελούμαστε από τη συμμετοχή τους στα Κudoz για να μάθουμε πράγματα που αλλιώς θα τα ψάχναμε σε λεξικά κι εγκυκλοπαίδειες. Γιατί; Γιατί αυτοί οι ίδιοι έχουν βάλει το χεράκι τους και χύσανε το δικό τους ιδρώτα για να γραφτούν πολλά από τα λεξικά όπου ανατρέχουμε καθημερινά.

Επομένως, Δάφνη και Μαρία μου, να με συμπαθάτε γιατί ναι μεν έχετε δίκιο ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος για τίποτε και για κανέναν, είτε έχει οφίκια μοδεράτορα είτε είναι απλό μέλος, αλλά η προσπάθεια υπεράσπισης της δικής σας προσπάθειας έγινε με τρόπο ατυχή. Η προσφορά σας είναι ικανοποιητική αλλά η αμυντική στάση στην κριτική που σας ασκήθηκε από τον Νίκο είχε σημεία που για τα δικά μου δεδομένα ισοδυναμούν με παραβίαση του κόκκινου σε διάβαση πεζών.

Από τη Θεσσαλονίκη, εύχομαι σε όλους καλό βράδυ κι ένα μόνον έχω να πω σε όλους τους νεότερούς μου (είμαι 44, άρα απευθύνομαι στην πλειονότητα των μελών):

Η μεγάλη αυτή σχολή που είχα την τιμή να φοιτήσω (η φιλοσοφική του Αριστοτέλειου) μου έδωσε από τα 17 μου τις εξής ευκαιρίες:

1. Να περπατώ και να συναγελάζομαι καθημερινά κολοσσούς των ελληνικών γραμμάτων. Αναφέρω μερικά ονόματα ενδεικτικά: Ανδρόνικος, Μαρωνίτης, Παντερμαλής, Κριαράς, Ελύτης (ναι, ήταν επίτιμος καθηγητής του ΑΠΘ), Σαββίδης, Φατούρος, Μάνεσης και σειρά άλλων.

2. Να τους αντιμετωπίζω όχι με δέος ή ως αυθεντίες, αλλά με αγάπη, οικειότητα και σεβασμό.

3. Να μας εξηγούν σ' ένα αμφιθέατρο, στο κυλικείο στην ώρα του καφέ, σε πίκνικ στο γρασίδι έξω από τη σχολή ή σε μια τυχαία κουβέντα στο ασανσέρ, τη σημασία κάποιων ευτελών "Hi" & "Ι love you" δια μέσου των αιώνων ή τη γλωσσολογική τους εξέλιξη και να κρεμόμαστε από τα χείλια τους ώρες ατέλειωτες. Προφανώς τους περίσσευε χρόνος και είχαν όρεξη για αναλύσεις και δεν ήξεραν ότι στο Proz.com το "Hi" είναι non-pro.

Eδώ τελειώνω με την εν γένει συμμετοχή μου στο ελληνικό φόρουμ του Proz και θα αναθεωρήσω σίγουρα το θέμα της συμμετοχής μου στα Kudoz από δω και πέρα αφού κανείς δεν είναι υποχρεωμένος για τίποτε και η διαβόητη δικαιοσύνη έχει πολλαπλά πρόσωπα ή χέρια (κάτι σαν τη θεά Κάλι ή την Μέδουσα).

Θα κλείσω με ένα μεγάλο off-topic αλλά από καρδιάς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Αντράς και στον Νίκο για την παρουσία τους εδώ. Μέσα από κάποιες πολύ λαμπερές τους απαντήσεις, μου έδωσαν την ευκαιρία να μάθω πολλά, να σκεφτώ ακόμη περισσότερα και κυρίως να σκέφτομαι με καλύτερο και εποικοδομητικότερο τρόπο. Υπήρξαν επικριτικοί πάμπολλες φορές αλλά μπόρεσα να τους το συγχωρήσω και αρκετές φορές προβληματίστηκα γιατί είχαν δίκιο, μιας και πρόκειται για εργάτες (χειρώνακτες ενίοτε) της γλώσσας που παίζανε στα φόρουμ όταν εμείς παίζαμε στις παιδικές χαρές και έχουν το θάρρος να κάνουν ανάλυση και κριτική ακόμη και για μια "καρέκλα".

[Edited at 2005-11-05 20:03]
Collapse

Maria Karra
米国
2000に入会
ギリシャ語 から 英語
+ ...
κανόνες and please stay on topic Nov 5, 2005

Πριν προχωρήσετε παρακάτω στο νήμα αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο, έχω μια ύστατη ένσταση επί της ουσίας με αφορμή τα 2 τελευταία μηνύματα που διάβασα.

Ο προορισμός ενός φόρουμ είναι η διαφάνεια και η ελευθερία έκφρασης ποικιλόμορφων απόψεων, ακόμη κι αν δεν μας αρέσουν.

Αν ερχόταν ο συγχωρεμένος ο Ελύτης στο φόρουμ μας, θα έτρεμα από το δέος. Όσον αφορά τη λεξικογραφία συγκεκριμένα, σίγουρα σέβομαι το Νίκο αν και δεν είχα την τύχη να δω λεξικό στο οποίο συμμετείχε. Όσον αφορά τη μετάφραση, τα πρώτα ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό είναι η Zorrilla και ο Delisle. Όσον αφορά τους κανόνες του ΠροΖ, τους γνωρίζω πάρα πολύ καλά και ακόμα κι αν μου παραπονιόταν ο πρύτανης του Καποδιστριακού θα του τους υπενθύμιζα, πολύ απλά γιατί είναι καθήκον μου και γιατί εδώ δεν είναι το Καποδιστριακό αλλά το ΠροΖ και τους κανόνες δεν τους φτιάχνει ο πρύτανης αλλά ο Χένρυ. Διαφάνεια και ελευθερία έκφρασης υπάρχει και με το παραπάνω, αν αυτό το μήνυμα το είχες γράψει σε άλλο φόρουμ δε θα είχε εμφανιστεί γιατί είναι personal attack.
Δεν ξέρω τι έκανε ο καθένας όταν ήταν μικρό παιδί κι ούτε με ενδιαφέρει η ηλικία του καθενός. Αυτό που ξέρω είναι ότι τους κανόνες τους γράψαμε ο Χένρυ και οι moderators, οπότε τους γνωρίζω κατά γράμμα και τους ακολουθώ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Τι ανακατεύουμε το Μαρωνίτη και τον Κριαρά και τον Μπαμπινιώτη (επίτηδες το όνομα του Μπάμπη το βάζω μετά του Κριαρά); Ας μείνουμε στο θέμα μας.

το θάρρος να κάνουν ανάλυση και κριτική ακόμη και για μια "καρέκλα".

Δεν ξέρω αν εγώ προσωπικά θα το αποκαλούσα θάρρος. Ενδιαφέρον για τη γλώσσα θα το έλεγα, και φυσικά μ'αρέσει όταν έχω χρόνο να διαβάζω όλες τις απαντήσεις λεπτομερώς και να μαθαίνω. Αυτό όμως δεν καθιστά μια ερώτηση pro.

Επομένως, Δάφνη και Μαρία μου, να με συμπαθάτε γιατί ναι μεν έχετε δίκιο ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος για τίποτε και για κανέναν, είτε έχει οφίκια μοδεράτορα

Δεν ξέρω αν θα τα'λεγα "οφίκια", θυμάμαι όμως που είχες ζητήσει να γίνεις moderator σε πολλούς συνδυασμούς επανειλημμένα και αναρωτιέμαι, αν είχες γίνει, δε θα έκανες αλλαγές σε ερωτήσεις αν είχαν ήδη κλείσει; Αν κάτι ήταν λανθασμένο θα το άφηνες;

Επίσης, περίμενα απαντήσεις στις ερωτήσεις μου παραπάνω σχετικά με τα μηνύματά σου, κι όχι ένα ολόκληρο μήνυμα που σε γενικές γραμμές λέει "σώπα εσύ, είσαι μικρή, να σέβεσαι τους μεγαλυτέρους". Απαντήσεις στο θέμα μας, παρακαλώ. Συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται. Σε τι διαφωνείς και τι λύσεις προτείνεις. Όχι αοριστίες περί παιδικής ηλικίας και Μαρωνίτη. Και όχι αν κάτι δε μας αρέσει να αποφεύγουμε την απάντηση και να χτυπάμε αλλού. Θερμή παράκληση.

Μαρία

Vicky wrote:
Περνώντας με κόκκινο, μπορεί και να μας πατήσει το τρένο...

Θα σας φανεί άσχετο αλλά είναι πολύ σχετικό: δεν είμαι λάτρις του Μπαμπινιώτη για διάφορους προσωπικούς μου λόγους, ωστόσο αναγνωρίζω ότι ο άνθρωπος είναι εθνικό κεφάλαιο και τον εκτιμώ βαθιά. Επομένως, αν αύριο ο πρύτανης του Καποδιστριακού γινόταν μέλος του Proz.com κι έπειτα από 1 μήνα ασκούσε δριμεία κριτική σε ανθρώπους και καταστάσεις, ούτε κατά διάνοια δεν θα τολμούσα να τον αντιμετωπίσω με την ατάκα "είσαι πολύ καινούριος στο Proz.com για να μας κρίνεις και να μας επικρίνεις".

Καταλήγω: όσο κι αν έχουμε κοντραριστεί σε απαντήσεις, όλοι μας κι εγώ η ίδια πολύ περισσότερο από πολλούς, στο ελληνικό προζ η παρουσία του Νίκου και του Αντράς είναι τιμή μας και θα 'πρεπε να είναι και καμάρι μας.

Όταν εμείς ήμασταν μικρά παιδιά ακόμη, τούτοι οι δυο παρήγαγαν έργο που θα έπρεπε να μας κάνει περήφανους και θα έπρεπε να επωφελούμαστε από τη συμμετοχή τους στα Κudoz για να μάθουμε πράγματα που αλλιώς θα τα ψάχναμε σε λεξικά κι εγκυκλοπαίδειες. Γιατί; Γιατί αυτοί οι ίδιοι έχουν βάλει το χεράκι τους και χύσανε το δικό τους ιδρώτα για να γραφτούν πολλά από τα λεξικά όπου ανατρέχουμε καθημερινά.

Επομένως, Δάφνη και Μαρία μου, να με συμπαθάτε γιατί ναι μεν έχετε δίκιο ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος για τίποτε και για κανέναν, είτε έχει οφίκια μοδεράτορα είτε είναι απλό μέλος, αλλά η προσπάθεια υπεράσπισης της δικής σας προσπάθειας έγινε με τρόπο ατυχή. Η προσφορά σας είναι ικανοποιητική αλλά η αμυντική στάση στην κριτική που σας ασκήθηκε από τον Νίκο είχε σημεία που για τα δικά μου δεδομένα ισοδυναμούν με παραβίαση του κόκκινου σε διάβαση πεζών.

Από τη Θεσσαλονίκη, εύχομαι σε όλους καλό βράδυ κι ένα μόνον έχω να πω σε όλους τους νεότερούς μου (είμαι 44, άρα απευθύνομαι στην πλειονότητα των μελών):

Η μεγάλη αυτή σχολή που είχα την τιμή να φοιτήσω (η φιλοσοφική του Αριστοτέλειου) μου έδωσε από τα 17 μου τις εξής ευκαιρίες:

1. Να περπατώ και να συναγελάζομαι καθημερινά κολοσσούς των ελληνικών γραμμάτων. Αναφέρω μερικά ονόματα ενδεικτικά: Ανδρόνικος, Μαρωνίτης, Παντερμαλής, Κριαράς, Ελύτης (ναι, ήταν επίτιμος καθηγητής του ΑΠΘ), Σαββίδης, Φατούρος, Μάνεσης και σειρά άλλων.

2. Να τους αντιμετωπίζω όχι με δέος ή ως αυθεντίες, αλλά με αγάπη, οικειότητα και σεβασμό.

3. Να μας εξηγούν σ' ένα αμφιθέατρο, στο κυλικείο στην ώρα του καφέ, σε πίκνικ στο γρασίδι έξω από τη σχολή ή σε μια τυχαία κουβέντα στο ασανσέρ, τη σημασία κάποιων ευτελών "Hi" & "Ι love you" δια μέσου των αιώνων ή τη γλωσσολογική τους εξέλιξη και να κρεμόμαστε από τα χείλια τους ώρες ατέλειωτες. Προφανώς τους περίσσευε χρόνος και είχαν όρεξη για αναλύσεις και δεν ήξεραν ότι στο Proz.com το "Hi" είναι non-pro.

Eδώ τελειώνω με την εν γένει συμμετοχή μου στο ελληνικό φόρουμ του ProZ.com και θα αναθεωρήσω σίγουρα το θέμα της συμμετοχής μου στα KudoZ από δω και πέρα αφού κανείς δεν είναι υποχρεωμένος για τίποτε και η διαβόητη δικαιοσύνη έχει πολλαπλά πρόσωπα ή χέρια (κάτι σαν τη θεά Κάλι ή την Μέδουσα).

Θα κλείσω με ένα μεγάλο off-topic αλλά από καρδιάς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Αντράς και στον Νίκο για την παρουσία τους εδώ. Μέσα από κάποιες πολύ λαμπερές τους απαντήσεις, μου έδωσαν την ευκαιρία να μάθω πολλά, να σκεφτώ ακόμη περισσότερα και κυρίως να σκέφτομαι με καλύτερο και εποικοδομητικότερο τρόπο. Υπήρξαν επικριτικοί πάμπολλες φορές αλλά μπόρεσα να τους το συγχωρήσω και αρκετές φορές προβληματίστηκα γιατί είχαν δίκιο, μιας και πρόκειται για εργάτες (χειρώνακτες ενίοτε) της γλώσσας που παίζανε στα φόρουμ όταν εμείς παίζαμε στις παιδικές χαρές και έχουν το θάρρος να κάνουν ανάλυση και κριτική ακόμη και για μια "καρέκλα".

[Edited at 2005-11-07 23:03]

Daphne Theodoraki
スウェーデン
スウェーデン語 から ギリシャ語
+ ...
Don't shoot the messenger :-) Nov 5, 2005

ούτε κατά διάνοια δεν θα τολμούσα να τον αντιμετωπίσω με την ατάκα "είσαι πολύ καινούριος στο Proz.com για να μας κρίνεις και να μας επικρίνεις".

Πρώτον, εγώ δεν διαβάζω τίποτα περί "κριτικής". Απλώς περί οδηγιών που δίνει ο Νίκος. Και δεν βλέπω γιατί δεν θα τολμούσες να πεις κάτι τέτοιο σε κάποιον που από τα γραφόμενά του δείχνει ότι μάλλον δεν γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει στο σύστημα στο οποίο θέλησε να λάβει μέρος. Δεν του λες τίποτε κακό, του λες απλώς ότι δεδομένου ότι είναι πολύ λιγότερο καιρό εδώ απ' ό,τι εσύ, μάλλον εσύ γνωρίζεις καλύτερα το τι ισχύει. Όπως όταν πας σε μια καινούρια δουλειά, αν κάποιος συνάδελφός σου είναι μεν νεώτερος από σένα αλλά στη συγκεκριμένη δουλειά πολύ περισσότερο καιρό, θα δεχθείς να σου δείξει ή να σου επισημάνει μερικά πράγματα - ή ούτε τότε το δέχεσαι;

η παρουσία του Νίκου και του Αντράς είναι τιμή μας και θα 'πρεπε να είναι και καμάρι μας.

Σαφώς. Μάλλον είναι για όλους, όπως και η παρουσία πολλών άλλων. Απλώς όλα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες που όλοι δεχθήκαμε να τηρούμε όταν γίναμε μέλη αυτής της κοινότητας, και όχι να επιτιθέμεθα στους moderators που απλώς εφαρμόζουν τα όσα έχουν αποφασιστεί από τους ιδρυτές/ιδιοκτήτες αυτής της ιστοσελίδας.

η αμυντική στάση στην κριτική που σας ασκήθηκε από τον Νίκο είχε σημεία που για τα δικά μου δεδομένα ισοδυναμούν με παραβίαση του κόκκινου σε διάβαση πεζών.

Περίεργο - δεν διακρίνω αμυντική στάση στις απαντήσεις μας, απλώς υπερασπιστήκαμε τους κανόνες του Proz που ως moderators κληθήκαμε να τηρούμε. Θα έλεγα ότι άμυνα όσο και επίθεση υπάρχει μάλλον στη δική σου απάντηση, όχι στις δικές μας. Ο τόνος σου είναι σίγουρα επιθετικός, πάντως.

Προφανώς τους περίσσευε χρόνος και είχαν όρεξη για αναλύσεις και δεν ήξεραν ότι στο Proz.com το "Hi" είναι non-pro.

Προφανώς έχεις ξεχάσει γιατί άρχισε αυτή η συζήτηση. Γιατί εσείς θέσατε ως παράπονο ότι άλλαξαν κάποιες ερωτήσεις, που τις θεωρείτε Pro. Και προφανώς ο λόγος που το θέσατε το ζήτημα είναι οι πόντοι, αφού λόγω των πόντων υπάρχει κι η διαφοροποίηση. ¶ρα είναι μάλλον ατυχής η σύγκριση, μια που δεν υπήρχε τέτοιο σύστημα, φαντάζομαι, στο γρασίδι του ΑΠΘ.

[Edited at 2005-11-05 18:48]

Nick Lingris
Nick Lingris  Identity Verified
英国
Local time: 08:46
2006に入会
英語 から ギリシャ語
+ ...
TOPIC STARTER
Εν-τροπή Nov 5, 2005

Πήρε τούτη η συζήτηση τροπή που δεν την ήθελα με τίποτε, και στο τέλος θα καταντήσει εκ-τροπή και εν-τροπή.

Έκανα μια απλή διαπίστωση, η οποία μάλιστα και ελάχιστα με αφορούσε προσωπικά, αφού δυο, το πολύ τρεις, ερωτήσεις που είχα "κερδίσει" στο παρελθόν άλλαξαν (προσωρ�
... See more
Πήρε τούτη η συζήτηση τροπή που δεν την ήθελα με τίποτε, και στο τέλος θα καταντήσει εκ-τροπή και εν-τροπή.

Έκανα μια απλή διαπίστωση, η οποία μάλιστα και ελάχιστα με αφορούσε προσωπικά, αφού δυο, το πολύ τρεις, ερωτήσεις που είχα "κερδίσει" στο παρελθόν άλλαξαν (προσωρινά) επίπεδο δυσκολίας.

Πρότεινα μια πρακτική λύση για την "γκρίζα" περιοχή δυσκολίας, ακριβώς για να μη δοκιμάζεται η υποκειμενικότητα του editor και να μη χρειάζεται να απασχολούμε τις moderators με ανταλλαγές μηνυμάτων.

Δυστυχώς, οι moderators λησμονούν την ετυμολογία του τίτλου τους (που δεν σημαίνει συντονιστής, αλλά αυτός που ασκεί και επιβάλλει το μέτρο). Έτσι, η πρότασή μου αντιμετωπίστηκε με τόνο απολογητικό και στη συνέχεια ελαφρώς επιθετικό.

Έτσι, άκουσα ότι είμαι πολύ νέος στο ProZ για να έχω το θράσος να κάνω υποδείξεις, ότι γίνομαι παράλογος που θεωρώ ότι κάποιος που προσφέρεται εθελοντικά να κάνει κάτι δεν μπορεί να διαθέσει 10 λεπτά την ημέρα, ότι τα 10 λεπτά που θεώρησα αυτονόητο να διαθέσει ισοδυναμούν με το να μην τρώνε, να μην κοιμούνται και να μην πηγαίνουν διακοπές οι εθελοντές. Ίσως να κατηγορήθηκα και ότι φλυαρώ στις απαντήσεις και δεν βοηθώ επαρκώς τους ερωτώντες, που ίσως βιάζονται και θέλουν μια απάντηση γραμμένη στο πόδι για να κάνουν τη δουλειά τους. (Μα, παιδιά, πέρασα, είδα ProZ στην ταμπέλα και μπήκα. Δεν έγραφε SlapDash.)

Πιστεύω εν ολίγοις ότι διαστρεβλώθηκαν και τα λόγια μου και οι προθέσεις μου και το χιούμορ μου για τους πόντους, ότι μια συνδιαλλακτική πρόταση που πήγα να κάνω θεωρήθηκε και αντιμετωπίστηκε σαν επίθεση, ότι με λούσατε στις αντιφάσεις (όπως το πόσο πρόθυμα και άμεσα απαντάτε σε όλα τα μηνύματα, ενώ το αίτημά μου να μη γίνεται το νοικοκύρεμα με ένα μήνα καθυστέρηση είναι παράλογο), ότι σε καθετί που θα προτείνουμε εδώ μέσα μάς γίνεται υπενθύμιση των κανόνων με ένα τρόπο Bible-bashing, και ότι πρέπει να προσέχω την κάθε μου κουβέντα γιατί κάποιοι δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.

Πιστεύω επίσης ότι έχω ελάχιστη σχέση με κάποια ονόματα που αναφέρθηκαν μαζί με το δικό μου σε κάποιο ξέσπασμα, αλλά επειδή η Β. ήθελε να κάνει μια εύφημη μνεία στον Αντράς με πήρε κι εμένα η μπάλα.

Προτείνω μετά απ’ όλα αυτά ότι τούτο εδώ το νήμα δεν περιποιεί τιμή στο ελληνικό φόρουμ και το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε να αυτολογοκριθούμε και να το σβήσουμε ολοκληρωτικά, και από τις σελίδες του ProZ και, ει δυνατόν, κι από τη μνήμη μας. Κι ας πάει ο καθένας στο δρόμο του.
Collapse

kaydee
kaydee
英語 から ギリシャ語
+ ...
ερώτηση Nov 5, 2005

Σχετικά καινούρια επίσης, και όχι και πολύ συχνή επισκέπτρια τελευταία. Για να καταλάβω - μία ίσως αφελής ερώτηση: αν μία ερώτηση έχει χαρακτηριστεί λανθασμένα ως Pro ή Non-Pro και έχει κλείσει χωρίς να την έχουν δει προηγουμένως οι moderators, τι πρόβλημα δημιουργείται και πρέπει να επέμβουν οι moderators και να κάνουν την αλλαγή - πέρα από το πρόβλημα των πόντων.

Vicky Papaprodromou
Vicky Papaprodromou  Identity Verified
ギリシャ
2004に入会
英語 から ギリシャ語
+ ...
Μία και μοναδική πρόταση, λοιπόν... Nov 5, 2005

Όταν η ερώτηση τίθεται από συνάδελφο (επαγγελματία) ως pro και οι απαντήσεις που δόθηκαν έχουν ψηφιστεί από περισσότερους από 3 συναδέλφους, να μην γίνεται καμία τροποποίηση του επιπέδου της μετά το κλείσιμό της.

Το σκεπτικό: 1 ο ερωτών, 1 ή και περισσότεροι οι απαντώντε
... See more
Όταν η ερώτηση τίθεται από συνάδελφο (επαγγελματία) ως pro και οι απαντήσεις που δόθηκαν έχουν ψηφιστεί από περισσότερους από 3 συναδέλφους, να μην γίνεται καμία τροποποίηση του επιπέδου της μετά το κλείσιμό της.

Το σκεπτικό: 1 ο ερωτών, 1 ή και περισσότεροι οι απαντώντες, 3 όσοι ψήφισαν, μας κάνουν ένα σύνολο τουλάχιστον 5 ανθρώπων που συμφωνούν ότι η ερώτηση είναι pro, γιατί αλλιώς θα είχαν ψηφίσει τουλάχιστον οι 4 για αλλαγή του επιπέδου της. Διαφορετικά, είναι σαν να λέμε ότι 5 άνθρωποι δεν διαθέτουν καν την κοινή λογική να καταλάβουν ότι η ερώτηση ήταν εύκολη, πράγμα που είναι πολύ υποτιμητικό και για τους 5.

Πιστεύω ότι η πρότασή μου είναι απλή και λογική. Στα γρασίδια του Αριστοτέλειου, όταν δεν βοσκούσαμε "hi", ακονίζαμε και την κοινή μας λογική.
Collapse

Maria Karra
米国
2000に入会
ギリシャ語 から 英語
+ ...
επιθέσεις και φόρουμ Nov 5, 2005

Nick Lingris wrote:
Έτσι, άκουσα ότι είμαι πολύ νέος στο ProZ για να έχω το θράσος να κάνω υποδείξεις,

Δε διαστρεβλώθηκαν τα λόγια σου, μάλλον τα δικά μου. Προτάσεις να κάνεις όσες θέλεις, κι εδώ και σε άλλα φόρουμ. Και υποδείξεις φυσικά, αφού όμως έχεις διαβάσει το άρθρο που υπενθύμισε η Δάφνη, τους κανόνες, το ProZ user agreement και τα σχετικά άρθρα του Χένρυ. Αν οι moderators κάνουν κάτι λάθος, φυσικά και πρέπει να το πεις. Εννοείται. Από τα λεγόμενά σου βλέπω ότι δεν έχεις διαβάσει τα παραπάνω, γι'αυτό και η Δάφνη κι εγώ σου τα υπενθυμίσαμε.

αντιμετωπίστηκε σαν επίθεση, ότι με λούσατε στις αντιφάσεις (όπως το πόσο πρόθυμα και άμεσα απαντάτε σε όλα τα μηνύματα, ενώ το αίτημά μου να μη γίνεται το νοικοκύρεμα με ένα μήνα καθυστέρηση είναι παράλογο),

Καμία αντίφαση. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Με το που παίρνω μήνυμα απαντάω εντός λεπτών (δεν είδα να το διαψεύδεις, ούτε εσύ ούτε η Βίκυ) γιατί ξέρω ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει και κάποιος χρειάζεται τη βοήθειά μου όσο πιο γρήγορα γίνεται. Διαφορετική είναι η περίπτωση των KudoZ όπου δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Πες ότι μια ερώτηση θεωρήθηκε προ ενώ ήταν non-pro. E, δεν ήρθε δα και το τέλος του κόσμου, οπότε δεν καθόμαστε πάνω απ'τις ερωτήσεις όλη μέρα μήπως και γίνει ένα τέτοιο λάθος. Το νοικοκύρεμα μπορεί να γίνει και μετά από βδομάδες γιατί π.χ. τυχαίνει να πέσω σε μια ερώτηση ψάχνοντας στο γλωσσάρι και να δω ότι η κατάταξη είχε γίνει λανθασμένα. Δεν είναι κατανοητό αυτό; Ποιο είναι το πρόβλημα;

ότι σε καθετί που θα προτείνουμε εδώ μέσα μάς γίνεται υπενθύμιση των κανόνων με ένα τρόπο Bible-bashing, και ότι πρέπει να προσέχω την κάθε μου κουβέντα γιατί κάποιοι δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.

Όχι μύγα, ολόκληρο σμήνος σηκώνουμε και εγώ και όλοι οι moderators πάντα. Μαθημένα τα βουνά απ'τα χιόνα, μην ανησυχείς. Σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε ότι δε σέβεται τους κανόνες. Μας έχει ανατεθεί όμως να το κάνουμε. Κάντε τη δουλειά μας ευκολότερη, αντί να μας επιτίθεστε, γιατί δεν είναι ευχάριστο να λες σε κάποιον ότι παραβαίνει τους κανόνες. Εκτός αν έχεις την εντύπωση, Νίκο, ότι το να υπενθυμίζουμε τους κανόνες του ΠροΖ είναι κάτι ευχάριστο, ή το να γράφουμε σε κάποιον και να του εξηγούμε ότι σβήσαμε το μήνυμά του στο φόρουμ γιατί κάποιος προσβλήθηκε. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, ο "κακός" φαίνεται ότι είναι ο moderator, όχι αυτός που προσβλήθηκε ούτε αυτός που προσέβαλε. Και δε βλέπω να έχετε συνειδητοποιήσει παιδιά ότι τα πράγματα είναι πολύ χαλαρά στους συνδυασμούς με τα ελληνικά. Ούτε εγώ ούτε η Δάφνη είμαστε ιδιαίτερα αυστηρές σε σχέση με άλλους συνδυασμούς. Αφού λέτε ότι συμμετέχετε σε άλλα ζεύγη, δεν το βλέπετε αυτό; Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι μέλη εξαφανίζονται ξαφνικά από το ΠροΖ και μην τους είδατε μετά από κάποιο "violation"; Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε κανόνες και σε ακραίες περιπτώσεις κάνουμε κάτι πιο δραστικό. Με άλλα λόγια, υπενθυμίζουμε κανόνες ώστε να ΜΗ χρειαστεί να κάνουμε κάτι άλλο. Ούτε αυτό δε σας αρέσει; Αν εμείς σας φαινόμαστε αυστηρές, φοβάμαι ότι δε βλέπετε τι συμβαίνει γενικότερα στο ΠροΖ.

Προτείνω μετά απ’ όλα αυτά ότι τούτο εδώ το νήμα δεν περιποιεί τιμή στο ελληνικό φόρουμ και το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε να αυτολογοκριθούμε και να το σβήσουμε ολοκληρωτικά, και από τις σελίδες του ProZ και, ει δυνατόν, κι από τη μνήμη μας. Κι ας πάει ο καθένας στο δρόμο του.

Κοντά στο ξερό όμως καίγεται και το χλωρό, και αν το σβήσουμε θα σβηστούν και πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις που εκφράστηκαν. Σκοπός ήταν να μη γραφτούν τα επιθετικά σχόλια εξαρχής.
Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να το κλειδώσω. Θα το αφήσω λίγο ακόμα για κάποια τελευταία σχόλια για να μην κατηγορηθώ ότι είπα αυτά που ήθελα και το κλείδωσα για να'χω τον τελευταίο λόγο (καμία έκπληξη δε θα μου προξενούσε να το ακούσω κι αυτό μετά από όλα αυτά που άκουσα (διάβασα μάλλον) παραπάνω). Σε μερικές ώρες θα το κλειδώσω.
Μαρία

Nick Lingris wrote:
Εν-τροπή

Έκανα μια απλή διαπίστωση, η οποία μάλιστα και ελάχιστα με αφορούσε προσωπικά, αφού δυο, το πολύ τρεις, ερωτήσεις που είχα "κερδίσει" στο παρελθόν άλλαξαν (προσωρινά) επίπεδο δυσκολίας.

Πρότεινα μια πρακτική λύση για την "γκρίζα" περιοχή δυσκολίας, ακριβώς για να μη δοκιμάζεται η υποκειμενικότητα του editor και να μη χρειάζεται να απασχολούμε τις moderators με ανταλλαγές μηνυμάτων.

Δυστυχώς, οι moderators λησμονούν την ετυμολογία του τίτλου τους (που δεν σημαίνει συντονιστής, αλλά αυτός που ασκεί και επιβάλλει το μέτρο). Έτσι, η πρότασή μου αντιμετωπίστηκε με τόνο απολογητικό και στη συνέχεια ελαφρώς επιθετικό.

Έτσι, άκουσα ότι είμαι πολύ νέος στο ProZ.com για να έχω το θράσος να κάνω υποδείξεις, ότι γίνομαι παράλογος που θεωρώ ότι κάποιος που προσφέρεται εθελοντικά να κάνει κάτι δεν μπορεί να διαθέσει 10 λεπτά την ημέρα, ότι τα 10 λεπτά που θεώρησα αυτονόητο να διαθέσει ισοδυναμούν με το να μην τρώνε, να μην κοιμούνται και να μην πηγαίνουν διακοπές οι εθελοντές. Ίσως να κατηγορήθηκα και ότι φλυαρώ στις απαντήσεις και δεν βοηθώ επαρκώς τους ερωτώντες, που ίσως βιάζονται και θέλουν μια απάντηση γραμμένη στο πόδι για να κάνουν τη δουλειά τους. (Μα, παιδιά, πέρασα, είδα ProZ.com στην ταμπέλα και μπήκα. Δεν έγραφε SlapDash.)

Πιστεύω εν ολίγοις ότι διαστρεβλώθηκαν και τα λόγια μου και οι προθέσεις μου και το χιούμορ μου για τους πόντους, ότι μια συνδιαλλακτική πρόταση που πήγα να κάνω θεωρήθηκε και αντιμετωπίστηκε σαν επίθεση, ότι με λούσατε στις αντιφάσεις (όπως το πόσο πρόθυμα και άμεσα απαντάτε σε όλα τα μηνύματα, ενώ το αίτημά μου να μη γίνεται το νοικοκύρεμα με ένα μήνα καθυστέρηση είναι παράλογο), ότι σε καθετί που θα προτείνουμε εδώ μέσα μάς γίνεται υπενθύμιση των κανόνων με ένα τρόπο Bible-bashing, και ότι πρέπει να προσέχω την κάθε μου κουβέντα γιατί κάποιοι δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.

Πιστεύω επίσης ότι έχω ελάχιστη σχέση με κάποια ονόματα που αναφέρθηκαν μαζί με το δικό μου σε κάποιο ξέσπασμα, αλλά επειδή η Β. ήθελε να κάνει μια εύφημη μνεία στον Αντράς με πήρε κι εμένα η μπάλα.

Προτείνω μετά απ’ όλα αυτά ότι τούτο εδώ το νήμα δεν περιποιεί τιμή στο ελληνικό φόρουμ και το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε να αυτολογοκριθούμε και να το σβήσουμε ολοκληρωτικά, και από τις σελίδες του ProZ.com και, ει δυνατόν, κι από τη μνήμη μας. Κι ας πάει ο καθένας στο δρόμο του.

[Edited at 2005-11-07 23:04]

Maria Karra
米国
2000に入会
ギリシャ語 から 英語
+ ...
πόντοι, και κλείνω Nov 6, 2005

kaydee wrote:
Σχετικά καινούρια επίσης, και όχι και πολύ συχνή επισκέπτρια τελευταία. Για να καταλάβω - μία ίσως αφελής ερώτηση: αν μία ερώτηση έχει χαρακτηριστεί λανθασμένα ως Pro ή Non-Pro και έχει κλείσει χωρίς να την έχουν δει προηγουμένως οι moderators, τι πρόβλημα δημιουργείται και πρέπει να επέμβουν οι moderators και να κάνουν την αλλαγή - πέρα από το πρόβλημα των πόντων.

Νομίζω ότι οι πόντοι είναι βασική αιτία. Πρέπει να απονέμονται δίκαια. Το αν μια ερώτηση ρωτήθηκε σήμερα ή χτες, ή το αν έκλεισε σε 2 λεπτά ή σε 2 βδομάδες, δεν πρέπει να παίζει ρόλο. Επίσης το επίπεδο παίζει ρόλο στο KudoZ Term Search, όπου ένα από τα κριτήρια αναζήτησης είναι pro / non-pro. (Στο γλωσσάρι προς το παρόν δεν παίζει ρόλο το επίπεδο παρά μόνο το field, αλλά γίνονται κι εκεί αλλαγές συνεχώς.)

Πάρτε και λίγα λινκάκια για ερωτήσεις που εγώ προσωπικά άλλαξα από non-pro σε pro τον προηγούμενο μήνα, κι ας είχαν κλείσει:

http://www.proz.com/kudoz/772650 Ρωτήθηκε τον Ιούλιο 2004, την άλλαξα τον Οκτώβριο 2005.

http://www.proz.com/kudoz/611380 Ρωτήθηκε τον Ιανουάριο 2004, την άλλαξα Οκτώβριο 2005.

http://www.proz.com/kudoz/584770 Ρωτήθηκε Dec 2, 2003, την άλλαξα Oct 15 2005, μετά από 2 χρόνια δηλαδή. Και μάλιστα σε συνδυασμό όπου δεν είμαι moderator (κάτι λέγαμε για αφοσίωση στο ΠροΖ, όχι μόνο προσέχουμε τους δικούς μας συνδυασμούς αλλά κι αυτούς που δεν έχουν συντονιστή).
Έχετε ακόμα αμφιβολίες; Μήπως πριν να βγάλουμε συμπεράσματα και να απευθύνουμε αβάσιμες κατηγορίες όπως αυτές που γράφτηκαν, να κάναμε και κάποια μικροέρευνα πρώτα, Βίκυ;
Και πείτε μου αν νομίζετε ότι δεν έπραξα σωστά. Δεν είναι δίκαιο να δίνονται στους συναδέλφους μας οι πόντοι που τους αξίζουν; Δεν παραπονέθηκε κανείς από τους δυο σας για αλλαγές από non-pro σε pro. Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο; Moderators, μην αλλάζετε τις ερωτήσεις από pro se non-pro αλλά μόνο το αντίθετο;

Κάποιος που απάντησε το "hi" πριν από 3 χρόνια έλαβε 4 πόντους pro, κάποιος που απαντάει το "hello" σήμερα θα πάρει 4 non-pro. Χμμμ...
Δεν έχω βέβαια χρόνο να ψάχνω παλιά "hi" και να τα αλλάζω, αλλά αν τα συναντήσω ψάχνοντας στο γλωσσάρι ή αλλού να τα αφήσω; Αν κάτι ρωτήθηκε χτες που έλειπα π.χ. ταξίδι και δεν πρόλαβα να το δω εξαρχής, να το αφήσω; Ε δεν το βρίσκω δίκαιο. Μας λέτε να αφήνουμε τις παλιές ερωτήσεις ως έχουν. Δε λέτε όμως γιατί. Λέτε ότι το θέμα δεν είναι οι πόντοι. Ποιο είναι; Αλλά ας είναι οι πόντοι το θέμα. Είναι δίκαιο να τις αφήνουμε τις ερωτήσεις; Οι πόντοι pro από τα διάφορα "Ι love you" είναι πόντοι κερδισμένοι δίκαια; Κάποιος να έχει πόντους για το "I love you" γιατί έτυχε να γράφτηκε στο ΠροΖ νωρίτερα όταν δεν υπήρχε το σύστημα pro/non-pro; Ή να παίρνει πόντους για το "καλημέρα" γιατί η moderator δεν πρόλαβε να δει την ερώτηση την ίδια στιγμή ή ακόμα και την ίδια μέρα; Τέλος πάντων, θεωρήστε τις ρητορικές τις ερωτήσεις αν δε θέλετε να απαντήσετε, έτσι κι αλλιώς ούτε στις προηγούμενες ερωτήσεις μου έλαβα απάντηση. Κι όπως ζήτησε ο Νίκος, το thread αυτό θα κλείσει σε λίγο.

Καλή σας νύχτα.

Μαρία

[Edited at 2005-11-06 05:46]

Maria Karra
米国
2000に入会
ギリシャ語 から 英語
+ ...
ιδέα Nov 6, 2005

Είπα ότι θα κλειδώσω το thread, αλλά σκεφτόμουν αυτό που έγραψε η Δάφνη, ότι θα προτιμούσε δηλαδή να είναι όλες οι ερωτήσεις προ, και μου ήρθε μια ιδέα: Πράγματι, ακόμα και για το "welcome" κάποιο κόπο κάνουμε για να απαντήσουμε, ξοδεύουμε έστω και λίγα λεπτά για να βοηθήσουμε αυτόν �... See more
Είπα ότι θα κλειδώσω το thread, αλλά σκεφτόμουν αυτό που έγραψε η Δάφνη, ότι θα προτιμούσε δηλαδή να είναι όλες οι ερωτήσεις προ, και μου ήρθε μια ιδέα: Πράγματι, ακόμα και για το "welcome" κάποιο κόπο κάνουμε για να απαντήσουμε, ξοδεύουμε έστω και λίγα λεπτά για να βοηθήσουμε αυτόν που κάνει την ερώτηση, λεπτά που όταν έχουμε προθεσμίες είναι πολύτιμα. Η ιδέα μου λοιπόν (Δάφνη, έχει προταθεί αυτό; Δε θυμάμαι να το'χω δει πουθενά, πες μου αν είναι) είναι να μετράνε και οι non-pro ερωτήσεις, αλλά λιγότερο από τις pro. Δηλαδή για τον asker η βαθμολογία θα είναι μεν η ίδια (από 1 ως 4 πόντους), αλλά όταν είναι να μπουν οι πόντοι στο προφίλ μας θα μετράνε το μισό απ'ότι οι πόντοι pro. Για κάθε 4 πόντους σε ερώτηση non-pro, θα μπαίνουν 2 πόντοι στο προφίλ μας. Έτσι αυτός που έχει απαντήσει 1000 ερωτήσεις non-pro δε θα παίρνει τους ίδιους πόντους (δηλ. μηδέν) μ'αυτόν που δεν απαντάει καν τις non-pro, αλλά θα παίρνει 2000 βαθμούς. Κι ακόμα κι αν αλλάξει ένας moderator μια ερώτηση αφού έχει κλείσει, δε θα χάσει κάποιος 4 βαθμούς αλλά μόνο 2. Νομίζω ότι θα ήταν μια καλή μέση λύση. Απόψεις; Αν δεν έχει προταθεί κι απορριφθεί ήδη, μπορούμε να το προτείνουμε στο φόρουμ KudoZ και αν το υποστηρίξουμε αρκετοί απο μας, θα γίνει μια ώρα αρχύτερα.
Ή μπορώ να το προτείνω κατευθείαν στο φόρουμ των moderators αν συμφωνήσουμε.
Μαρία

[Edited at 2005-11-06 05:55]
Collapse

Daphne Theodoraki
スウェーデン
スウェーデン語 から ギリシャ語
+ ...
Δεν νομίζω να έχει προταθεί Nov 6, 2005

Η ιδέα μου λοιπόν (Δάφνη, έχει προταθεί αυτό; Δε θυμάμαι να το'χω δει πουθενά, πες μου αν είναι) είναι να μετράνε και οι non-pro ερωτήσεις, αλλά λιγότερο από τις pro. Δηλαδή για τον asker η βαθμολογία θα είναι μεν η ίδια (από 1 ως 4 πόντους), αλλά όταν είναι να μπουν οι πόντοι στο προφίλ μας θα μετράνε το μισό απ'ότι οι πόντοι pro. Για κάθε 4 πόντους σε ερώτηση non-pro, θα μπαίνουν 2 πόντοι στο προφίλ μας. Έτσι αυτός που έχει απαντήσει 1000 ερωτήσεις non-pro δε θα παίρνει τους ίδιους πόντους (δηλ. μηδέν) μ'αυτόν που δεν απαντάει καν τις non-pro, αλλά θα παίρνει 2000 βαθμούς. Κι ακόμα κι αν αλλάξει ένας moderator μια ερώτηση αφού έχει κλείσει, δε θα χάσει κάποιος 4 βαθμούς αλλά μόνο 2. Νομίζω ότι θα ήταν μια καλή μέση λύση. Απόψεις;

Θα μπορούσε, βεβαίως, να γίνει, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον λύνει κάτι σημαντικό. Ναι, φυσικά, κάποιος θα χάνει λιγότερους πόντους με τη μετατροπή/κατάταξη σε non-pro, αλλά δεν νομίζω να ικανοποιήσει αυτούς που "χάνουν": πάλι θα υπάρχουν παράπονα ότι άλλαξαν κάποιες ερωτήσεις ακόμη και για 2 πόντους, και πάλι θα προκύψει το θέμα του καταιγισμού non-pro ερωτήσεων που ανέφερε η Λαμπρινή, αφού κι αυτές θα μετράνε έστω και λίγο. Και ξέρεις ότι έχουμε βάσιμες υπόνοιες για το ποιοι κάνανε αυτές τις ερωτήσεις, άλλο αν δεν λήφθηκαν ποτέ μέτρα. Μόλις άλλαξε το σύστημα, σταματήσανε να πέφτουνε σύννεφο οι non-pro ερωτήσεις, αφού δεν υπήρχε όφελος (οπότε κι η δική μου πρόταση να είναι όλες pro δημιουργεί κι αυτή πρόβλημα). Φοβάμαι ότι θα ξαναρχίσουμε απ' την αρχή πάλι, και θα περιπλέξουμε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Δεν ξέρω, ας δούμε τι γνώμη έχουν κι οι άλλοι. Μια πρώτη σκέψη έκανα, αλλά ίσως αποδειχθεί ότι είναι πράγματι μια μέση λύση αυτό που προτείνεις. Ίσως η Βίκυ και ο Νίκος που ξεκίνησαν το θέμα και άρα είναι αυτοί που αισθάνονται αδικημένοι (πιθανόν και στο όνομα άλλων) να μας πουν αν συμφωνούν μ' αυτή την πρόταση κι αν τους ικανοποιεί έστω σε κάποιο βαθμό. Και αν καταλήξουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, να την προτείνουμε στο Proz
Διαφορετικά, αυτό που μπορώ να σκεφτώ ως ιδανική λύση, είναι να είναι όλες pro, αλλά όλες οι ερωτήσεις να γίνονται από χρήστες που έχουν κάποιες στοιχειώδεις πληροφορίες στο προφίλ τους, που είναι logged in και που ΔΕΝ είναι ανώνυμοι. Αλλά αυτό, αν δεν κάνω λάθος, το έχουμε ήδη προτείνει (όχι σε συνδυασμό με την κατάταξη των ερωτήσεων) και δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση προς το παρόν, προφανώς γιατί δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Henry.
Δάφνη

[Edited at 2005-11-06 09:40]

Pages in topic:   < [1 2 3] >

このフォーラムには、モデレータが指定されていません。
To report site rules violations or get help, please contact site staff »

PRO or Non-PRO

CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

Buy now! »
Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

Buy now! »