Atıl Bey temel bazı noktaları ele almış. Ben de uzman değilim ancak onun paylaşımı üzerinden bir iki noktayı açıklamak istedim.
ATIL KAYHAN wrote:
Öncelikle faturalandirma aynen yurt içi islerdeki gibi sizin bir Invoice (genellikle bir Word dökümani) hazirlamanizla oluyor. Bunu yaparken herhangi bir vergilendirme söz konusu degil bildigim kadariyla.
Türkiye'de vergi mükellefi olduğunuzda faturalarınızı artık word benzeri programlarda kendi hazırladığınız invoice'ler şeklinde değil, resmi elektronik veya matbu fatura, makbuz vb. şeklinde düzenliyorsunuz. Müşterinizin yurtdışında olması bu noktada bir fark doğurmuyor.
Temel fark ise şu: Hizmeti alan yurtdışında ise faturanızda stopaj ve KDV hanelerini doldurmuyorsunuz. Ancak tahsil ettiğiniz bedel yıllık gelir verginize yansıyor.
Yurtdışında bu işler biraz daha farklı işlediğinden, müşteriler genellikle Word'de veya Proz sistemi üzerinden hazırladığınız invoice'i istiyor. Ben onlara bu invoice'i yolluyorum ayrıca hesabıma gelen tutar için resmi makbuzumu düzenliyorum ve isterlerse onlara da bunun taranmış kopyasını yolluyorum.
(Henüz!) vergi mükellefi olmama durumunu ise forumlarda fazla dillendirmek bence çok sağlıklı değil
ATIL KAYHAN wrote:
2019 Senesindeki kazanciniz taa 2020 Mart ayinda vergilendiriliyor. Vergilendirme bir senede kazandiginiz kümülatif rakam üzerinden oluyor. Eger kümülatif kazanciniz belirli bir rakamin altinda ise (ki bu rakami ben bilmiyorum) vergi ödemeyebiliyorsunuz. Sadece o minimumun üzerinde ise vergi ödüyorsunuz.
Gelinen durumda artık hapşırsanız bile vergisi var. Vergi mükelleflerinin her ayın 26'sında aylık rutin KDV ödemesi olur. O ay için KDV ödemeyecek olsanız bile bunun damga vergisinden kurtuluş yoktur
Gelir vergisi (sanırım geçici vergi adı altında) yıl içerisinde 3 veya 4 taksitte tahsil ediliyor. Tahakkuk eden rakam önceki aylardaki gelirinize göre belirleniyor. Yıl sonunda (Mart ayında) geçen yıla ait gelir vergisi rakamı o güne kadar ödediğiniz geçicilerin toplamından düşükse aradaki farkı Temmuz-Ağustos gibi geri ödüyorlar. Fazlaysa da siz o farkı ödüyorsunuz.
ATIL KAYHAN wrote:
Eger geliriniz çok düsük ise bir muhasebeciye de gerek olmayabilir.
Türkiye'de şu anda muhasebecisiz işlem yapmak mümkün değil.