Pages in topic:   < [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37] >
Off topic: UYARI: Dikkat Scam
投稿者: Adnan Özdemir
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
"Anne kızlık soyadı için de Facebook’ta ‘dayı’nın soyadına bakılıyor" Jul 16, 2012

Sonunda dolandırıcılar bunuda yaptı dedirtecek bir haber var sırada.Dolandıcılar yani haksız kazanç sağlamayı amaç edinenler bakan adına internet ortamında sayfa açıp o sayfayı ziyaret edenlerden adres,telefon vs. iletişim bilgileri elde ederek bunları kendi amaçları doğrultusunda kullanmışlar.Bu yüzden her zaman söylediğimiz gibi internet ortamında bu tür bilgileri herkesle paylaşmayın.

Telekomüniskasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Daire Başka
... See more
Sonunda dolandırıcılar bunuda yaptı dedirtecek bir haber var sırada.Dolandıcılar yani haksız kazanç sağlamayı amaç edinenler bakan adına internet ortamında sayfa açıp o sayfayı ziyaret edenlerden adres,telefon vs. iletişim bilgileri elde ederek bunları kendi amaçları doğrultusunda kullanmışlar.Bu yüzden her zaman söylediğimiz gibi internet ortamında bu tür bilgileri herkesle paylaşmayın.

Telekomüniskasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Daire Başkanı Osman Nihat Şen, geçen yıl kendilerine 100 bin ihbar ve 10 bin şikayet ulaştığını belirterek, “En çok şikayet kimlik bilgileri ve internette kişi hakkında çıkan yazılarla ilgili geliyor. Şu anda T.C. kimlik numarası ve anne kızlık soyadı kişilerin en önemli bilgisi durumunda” dedi.

BAKANLAR ADINA SAHTE ADRES
İnternette en önemli açığın karşı tarafa duyulan güven olduğunu ve özellikle sosyal ağlarda karşı tarafa güvenilmemesi gerektiğini vurgulayan Şen, bakanların bile başına gelen şu örneği verdi: “Dört bakan, milletvekili ve üç büyük işadamının başına geldi. Onların adına Facebook’ta sahte hesaplar açılmış. Vatandaşlar da gerçek olduklarına inanarak onlarla yazışmış. İş bulması için bilgilerini bile verenler var. Durumu bakanlar sonradan anlıyor.”

‘DAYI’YA BAKILIYOR
Şen, T.C kimlik numaralarına internetten ulaşılabildiğini ve anne kızlık soyadı için de Facebook’ta ‘dayı’nın soyadına bakıldığını kaydederek, “Sosyal medyayı kullananların listelerindeki kişileri isimlendirirken dikkat etmeleri gerekiyor. T.C. kimlik bilgisi ve anne kızlık soyadına ulaşmak kolaylaştı. Bu nedenle dikkatli olunması gerekiyor” diye konuştu.

İÇERİK KALDIRTMA BİLİNMİYOR
Sanalda kişi hakkında çıkan yanlış bilgilerle ilgili de çok talep aldıklarını aktaran Şen, şunları anlattı: “Sitelerin nasıl ve kime bağlı çalıştığını tespit ediyoruz. Çoğu insan kendisiyle ilgili bir içeriği internetten nasıl kaldıracağını bilmiyor. Bununla ilgili birkaç yöntem var. Google.com/Support’tan içerik kaldırma için talepte bulunulabilir. Facebook’un adresinin de nereden bulunacağı bilinmiyor. www.copyrigh.gov adresinden dünyadaki bütün sitelerin bilgileri alınabilir. Biz bunun Türkçe versiyonunu çıkardık. www.internet.tib.gov.tr’den tüm sitelerin adreslerine ulaşılabiliyor. Kanuni çerçevede kişiler kendileriyle ilgili gerçek dışı
yazıları sitelerden bu yollarla çıkarttırabiliyor.”

FACEBOOOK’UN KURUCUSUNU DAVET EDEMEDİK
İNTERNET Kurulu ve Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren, 8-9 2011’de Ankara’da Güvenli İnternet günü nedeniyle bir konferans düzenleyeceklerini belirterek, şunları söyledi: ““Facebook ve Google’ın başkan yardımcıları konuşmacı olarak katılacak. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’i çağıramıyoruz. Henüz 5651 sayılı kanunda revize yapılmadı. Bu kanuna göre site şikayetlere göre kapanabilir. Facebook yönetimi de gelmek için bu revizeyi bekliyor. Geçen yıl Facebook’la binlerce ihbar aldık. Kapatma başvurularıın yüzde 90’ı müstehcen fotoğrafların kaldırılmasıyla ilgili.”

3.5 YILDA 18 MİLYON SİTE İNCELEMEYE ALINDI
OSMAN Nihat Şen, başkanlık olarak görevlerinden birinin şikayet gelen siteleri takip etmek olduğunu belirterek, “3.5 yılda 18 milyon siteyi incelemeye aldık. 30 kişilik ekibimiz var. İzleme için sadece 10 kişi çalışıyor. İnternette güvenlik için bu takibi yapmak zorundayız. İnternette en önemli güvenlik açığı insanların başkasına duyduğu güven” dedi.


http://www.renkliweb.com/haber/bakan-adina-internette-dolandiricilik.html#ixzz20n8uD9Kd
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
Bir Dolandırılma Öyküsü Jul 16, 2012

Hayatımızı Kolaylaştıran İnternet Teknolojileri

İnternet ve teknoloji, birlikte düşünüldüğünde internet teknolojileri hayatımızı son derece kolaylaştırdı. Birazdan anlatacağım gerçek yaşanmış öykü; bizim olduğu kadar kötü niyetli kişilerin de işinin bir o kadar kolaylaştığını gözler önüne seriyor.
Söz konusu olayda birbirinden habersiz iki mağdur oluyor. Bu mağdurlardan biri yazımızda paylaşacağımız tedbirlerle kendini koruyab
... See more
Hayatımızı Kolaylaştıran İnternet Teknolojileri

İnternet ve teknoloji, birlikte düşünüldüğünde internet teknolojileri hayatımızı son derece kolaylaştırdı. Birazdan anlatacağım gerçek yaşanmış öykü; bizim olduğu kadar kötü niyetli kişilerin de işinin bir o kadar kolaylaştığını gözler önüne seriyor.
Söz konusu olayda birbirinden habersiz iki mağdur oluyor. Bu mağdurlardan biri yazımızda paylaşacağımız tedbirlerle kendini koruyabilecekken, maalesef diğer mağdurun kendini koruması ve tedbir alması pek olası görünmüyor.
Dolandırıcıların kirli emellerini gerçekleştirebilmek için seçtikleri araç, her gün binlerce ticarete aracılık eden Sahibinden.com adlı internet sitesi. Dolandırıcılar adeta örümcek ağı gibi tuzaklarını kuruyor ve ağlarına birinin düşmesini sabırla bekliyorlar. Maalesef çok beklediklerini söyleyemem. İşte bu noktada ticaretin alıcı tarafı, diğer deyişle para vererek ürün almak isteyen vatandaşa büyük görevler düşüyor.
Süreç şu şekilde işliyor:
Öncelikle dolandırıcı internet sitesinde bir üyelik açıyor. İnandırıcılığını arttırmak için özellikle gerçek bir isim ve TC Kimlik numarası kullanıyor. TC Kimlik numarasını elde etmenin ne kadar kolay olduğunu söylememe gerek bile yok. Bir çok yere bırakılan ve bir daha akıbetleri konusunda haber alınamayan Nüfus Cüzdanlarımızın fotokopileri bu tür dolandırıcılıklarda çoğunlukla kullanılıyor. Çünkü dolandırıcıya gerekli hemen hemen tüm bilgiler nüfus cüzdanları üzerinde yer alıyor. Bir taraftan internet sitesi üzerinde üyelik açarken diğer taraftan yine gerçek bir isimle kontörlü hat alıyor. Maalesef özellikle kontörlü hatların kaldırım kenarlarında adeta bir kimlik fotokopisine dağıtıldığını göz önüne alırsanız sanırım dolandırıcının bu aşamayı da ne kadar zahmetsizce aştığını anlamış olursunuz. İşte ilk mağdurumuz kendi adına hesap açılan, kontörlü hat alınan ve adına ilan verilen kişi oluyor. İlk mağdur tüm bu olup bitenden , çoğu zaman dolandırılan vatandaş yani ikinci mağdur tarafından şikayet edildiğinde ve hakkında dolandırıcılık suçlamasıyla dava açıldığında haber oluyor.

Hiç ummadığınız bir anda göz altına alınabilirsiniz…

Her şey üst düzey bi devlet memuru olan müvekkilimin sabaha karşı 05:00 sularında kaldığı otelde apar topar göz altına alınmasıyla başladı. Çünkü bir vatandaşı dolandırdığı gerekçesi ile hakkında şikayet vardı ve her nasılsa devlet tarafından arandığında bulunamadığı için hakkında yakalama kararı çıkmıştı. Bulunduğu yerde yakalanarak göz altına alınacak, ifadesi alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılacaktı. Elbette hiç bir şeyden haberdar olmayan müvekkilim sabah ilk şoku atlattıktan sonra ortada büyük bir yanlış anlamanın ve hatanın olduğunu düşündü. Oysa ortada yanlış anlama veyahut hata değil, bir dolandırılma olayı söz konusuydu. Bu dolandırıcılıkta müvekkilimin adına açılmış internet sitesi üyelik hesabı ve adına alınmış telefon hattı kullanışmıştı. Sahibinden.com adlı internet sitesine kimliği belirsiz dolandırıcı tarafından oldukça uygun bir fiyatla LCD televizyon ilanı veriliyor. Bu ilanı farkeden ve kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu düşünen ikinci mağdur (aynı zamanda müşteki) siteye bırakılan telefon numrası üzerinden dolandırıcı ile irtibata geçiyor. Sonuçta ortada gerçek bir isim ve bu isimle alınmış telefon hattı olması alıcıya güven veriyor. Başka bir araştırmaya gereksinim duymadan satıcının talep ettiği parayı gönderiyor.

Hiçbir güvenliği olmayan para transfer yöntemi

Bu dolandırıcılıkda kullanılan ve benim en çok eleştirdiğim diğer bir konu dolandırıcının parayı alma şekli. Son zamanlarda bankalar tarafından geliştirilen ‘’cebe havale’’ denilen metotla paranın hiç bir güvenlik önlemi alınmaksızın kolayca bir yerden başka bir yere gönderilebilmesi... Söz konusu olayımızda İş Bankası’nın cebe havale yöntemi kullanılmıştır. Cebe Havale Nedir? Sorusuna İş Bankasının kendi sitesinde ‘’Bankamatik/Bankamatik (+) logolu Bankamatiklerimizden, İşCep’ten ve İnternet Şubemizden; alıcının TC Kimlik Numarasını ve cep telefonu numarasını girerek havale işlemi yapabilirsiniz. Cebe Havale işlemi sırasında alıcının cep telefonuna havale ile ilgili bir SMS gönderilecek ve bu SMS'te bir referans numarası yer alacaktır. Alıcı; referans numarası, TC Kimlik numarası, doğum tarihi ve gönderilen tutarı girerek havale tutarını Bankamatiklerimizden kartsız olarak çekebilecektir.’’ şeklinde cevap verilmektedir. Herhangi bir şahsa ait nüfus cüzdanı fotokopisini elinde bulunduran kötü niyetli bir kişiye gerekli olan tüm bilgiler de burada yer almaktadır. Adeta kötü niyetli kişilerin işini kolaylaştırmak için geliştirilen bir para transfer yöntemi. Zira ortada suçun önlenmesine yönelik hiçbir ciddi güvenlik önlemi bulunmuyor. Maalesef suç işlendikten sonra da bankanın ihmaller zinciri devam ediyor. Mesela dolandırıldığını anlayan vatandaş tarafından derhal savcılığa şikayette bulunulmasına ve savcılık tarafından tahkikata başlanarak bankaya müzekkere ile olayın detayları sorulmasına rağmen banka tarafından son derece yüzeysel bir cevap verilmiş. Banka cevabında aynen “… yapılan havale, cebe havale olup ilgili işlem sırasında göndericinin Bankamız müşterisi olması zorunluluğu bulunmamaktadır. Aynı zamanda alıcı cep telefonuna gelen bilgiler doğrultusunda istediği Bankamatikten tutarı alabilmektedir. Söz konusu alıcı tutarı, *** adresinde bulunan Bankamatiğimizden tahsil etmiştir. Söz konusu işlem Bankamatikten yapıldığından dolayı dekont ve kişinin kimlik fotokopisi temin edilememiştir.” demek suretiyle bir anlamda sorumluluğu üzerinden atmıştır.

Güvenlik kamerası kayıtlarına süratle bakılmalı

Banka her bankamatikte bulunan güvenlik kamerası kayıtlarına bakma zahmetine bile girmemiştir. Belki bu aşamada banka, savcılık evrakında böyle bir talebin bulunmadığı iddiasını öne sürebilir. Bu nedenle soruşturmayı yürüten savcılığın da oldukça teknik bir konu olan bu dolandırıcılık olayında yetersizliğinden söz edilebilir. Zira suç; paranın, dolandırıcı tarafından bankamatikten çekilmesi anında ve çekildiği yerde işlenmiş sayılmaktadır. İşte bu yüzden, söz konusu bankamatiğin, anlatılan bu olayda apayrı bir önemi vardır. Belki de parayı çeken dolandırıcının görülebileceği tek yer bu bankamatik olabilirdi. Her ne kadar dolandırıcı görüntülenmemek için tedbir almış olsa bile bu ihtimal kesinlikle araştırmaya değerdi. Fakat savcılığın bilgi eksikliği ve yetersizliğine bir de bankanın ihmali ve vurdumduymazlığı eklenince, mahkemede en önemli sayılabilecek delil olan güvenlik kamerası kayıtları silinip gitmiştir. Güvenlik kamerası kayıtlarının yalnızca birkaç ay saklandığı unutulmamalıdır.

Dijital iz ve takip yöntemleri

Bizler dijital teknolojiyi kullanılırken arkamızda mutlaka bir iz bırakırız. Bir şeyi ne zaman, nerde ve ne şekilde yaptığımız mutlaka kayıt altındadır ve bunlar kolay kolay yok edilemez. Güvenlik kamerası kayıtlarından bir netice alınamayıp, suçlunun gerçek kimliği tespit edilemeyince bu kez dijital izleri takip etme yolunu seçtik. Sonuçta gerçek bir kişi (dolandırıcı), dava konusu ilanı, gerçek bir bilgisayar ve gerçek bir internet kullanarak vermiştir. İnternet ortamında veri iletişiminin gerçekleşebilmesi ve bu amaçla hedef bilgisayarın saptanabilmesi için her bilgisayarın farklı bir adresinin olması gerekir. İşte bilgisayarın internet ortamındaki adresine “IP (internet protocol) numarası” adı verilir. İnternette veri yollamak için mutlaka kayıtlı bir IP adresinin belirtilmesi gerekir. Kayıtlı IP adresi olmaksızın veri alınıp yollamak mümkün olmadığından internete ağ bağlantısı yapılması için mutlaka bir grup kayıtlı IP adresi alınması gerekmektedir. İnternete erişmek için bir internet servis sağlayıcının sunduğu hizmetten yararlanan kullanıcı, internete her bağlanışında bu servis sağlayıcı tarafından kendisine verilen bir IP adresi kullanmaktadır. İnternette numaralarla ifade edilmiş bir sokak adı veya bir telefon numarası olarak işlem gören IP adreslerinin doğru olarak çalışması ve doğru adrese bilgi ulaşımını sağlaması için tek olmaları gerekmektedir. Üstelik bu IP adreslerinin kaydı web sitesi sahipleri tarafından görülebilmekte, IP adresine karşılık gelen gerçek posta adresi ise internet servis sağlayıcıları tarafından bilinmektedir. Buradan hareketle öncelikle dolandırıcı tarafından müvekkilim adına bırakılan sahte ilanın hangi IP adresinden bırakıldığı sahibinden.com isimli internet sitesinden sorulmuş ve cevabı alınmıştır. Daha sonra internet servis sağlayıcısı olan Türk Telekom’dan bu IP adresine karşılık gelen internet ve telefon hattının gerçek sahibi ve posta adresi sorulmuştur. Bir an için suçluya yaklaştığımız hissi uyanmasına rağmen çok geçmeden ortada başka bir mağdurun daha olduğu görülmüştür. Zira IP adresinden tespit edilen kişi de bir internet cafe işletmecisidir. Dolandırıcı söz konusu ilanı, arkasında bırakacağı izden yakalanmamak için herkesin topluca ortak bir şekilde kullandığı internet cafeden vermeyi seçmiştir. Elbette günde onlarca kişinin girip çıktığı internet cafeden yapılan bir işlemin, gerçekte kim tarafından yapıldığının tespiti oldukça zordur.

Ucuz kurtulduk

En nihayetinde gerçek suçluyu bulma umudumuz böylelikle son bulmuş oldu. Karşımızdaki tam bir profesyoneldi ve hata yapmamıştı. Arkasında pek çok mağdur, sonuçsuz bir dosya bırakıp gitti. Tek tesellimiz ise müvekkilimin de mağdur edildiğinin ortaya çıkartılarak davadan beraat etmesi oldu.

Çıkarılması gereken dersler ve alınması gereken önlemler

Okuduğunuz bu gerçek yaşanmış öyküden çıkarılması gereken bir takım dersler olmalı. Çünkü bu anlamda internet teknolojilerini kullanan herkes birer potansiyel mağdurdur. Öncelikle televizyon vaadiyle kandırılan ve mağdur edilen şahsa büyük görev düşüyor. Zira kendisi mağdur olduğu gibi peşinden başka mağduriyetlere de neden oluyor. İnternet teknolojilerinin hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırdığı bir gerçek. Ancak bu kolaylığın tek taraflı olmadığı, aynı oranda kötü niyetli kişilerin de işlerinin kolaylaştığı akıllardan çıkarılmamalı, bu tür insanlara karşı son derece akıllı ve uyanık olunmalıdır. Sipariş edilen ürünü görmeden parayı göndermemek ilk alınabilecek tedbir olabilir. Bu tür durumlarda meydana gelen karşılıklı güven eksikliği, bu tür e ticaret yapan sitelerin güvenli ticaret adını verdikleri alış veriş yöntemi tercih edilerek çözülebilir. Çünkü güvenli e ticarette, para internet sitesi tarafından bloke altında tutulur. Alıcı ürünü aldıktan sonra onay verir ve satıcı parasını onaydan sonra alır. Böylece internet sitesinin garantörlüğünde ticaret güvenli bir şekilde gerçekleştirilmiş olur. Diğer ve belki de en önemli tedbir, parayı kolayca çekilebilen cebe havale gibi yöntemlerle değil, mümkünse IBAN veya hesaba havale şeklinde gerçekleştirmek. Zira hesap açma veya hesaptan para çekme gibi işlemler, cebe havale yöntemine göre çok daha güvenlidir. Çünkü gerek hesap açan, gerekse hesaptan para çeken kimseler birebir banka görevlileri ile muhatap olmakta ve kimliklerinin aslını ibraz etmektedirler. Böylece kimse kimse adına hesap açamazken, hesabından para da çekemez.
Şahıslar olduğu kadar kurumlara da bir takım görevlerin düştüğü açık. Cebe havale yöntemi bankalar tarafından tekrar gözden geçirilerek daha güvenli bir hale getirilebilir. GSM şirketleri, kimlik aslını görmeden kontörlü dahi olsa hat satışı yapmayabilir. Son olarak devlet tarafından alınabilecek tedbirler de göz ardı edilmemelidir. Öncelikle mağduriyet yaşayanların mağduriyetlerine aracılık eden firmalar bu anlamda sıkı denetimlere tabi tutulabilir. Hatta gerektiğinde dolandırıcılığa bilmeden, istemeden de olsa aracılık etmeleri nedeniyle sorumluluk altına sokulabilirler. Bu durum banka ve gsm firmalarının daha dikkatli davranmasına sebebiyet verecektir. Son olarak bilişim konusunda hususen yetiştirilmiş, yeterli bilgi birikimi ve donanımına sahip hakim ve savcılardan müteşekkil Bilişim İhtisas Mahkemeleri kurulmalıdır. Zira konu son derece teknik bir konu olup yeterli bilgi birikimine sahip olmayan bir savcı veya hakim tarafından çözüme varılabilmesi çok zordur. Bu tür suçların takibinde sürat çok önemlidir. İnternet kullanımı suçun işlenmesini kolaylaştırdığından az zamanda daha çok suç işlenebilmekte, suçun izleri vakit geçtikçe silinebilmektedir. Hakim veya savcının olaya vakıf olması çözümün yarısı denebilir. Öte yandan bu konuda yeterli donanım sahibi olmayan bir hakim ve savcının elinde, başka mağduriyetlerin yaşanması dahi olasıdır. Hepinize internet üzerinden güvenli alış verişler dilerim.

Yazan: Av. Yiğit KAÇAR
http://www.sikayethaber.com/kose-yazisi/bir-dolandirilma-oykusu/6
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
Facebook'ta 'kuzen' demekten uzak durun Jul 16, 2012

Tüm dünyada internet üzerinden dolandırıcılık hikayeleri artarken, TİB Başkanı Osman Nihat Şen, net kullanıcılarından alışkanlıklarını değiştirmelerini istedi. Dolandırıcılıktan korunmak için birinci kural ise bedava programlardan uzak durmak. Her gelen maili de açmayın. 10 mailden 8'i bilgisayarınızı ele geçirme amacında

Pek çok insanın günde 7-8 saatini başında geçirdiği internet, artık kişilerin hem özel hayatını, hem kariyerini hem de
... See more
Tüm dünyada internet üzerinden dolandırıcılık hikayeleri artarken, TİB Başkanı Osman Nihat Şen, net kullanıcılarından alışkanlıklarını değiştirmelerini istedi. Dolandırıcılıktan korunmak için birinci kural ise bedava programlardan uzak durmak. Her gelen maili de açmayın. 10 mailden 8'i bilgisayarınızı ele geçirme amacında

Pek çok insanın günde 7-8 saatini başında geçirdiği internet, artık kişilerin hem özel hayatını, hem kariyerini hem de banka hesaplarını tehdit ederken, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, internettin zararlarından korunma yollarını anlattı. Milyonlarca insan sitelere girip bedava müzik ve görüntü indirirken, Şen, bedava olan müzik, video, oyun ve müstehcenlik sitelerinin, aslında internetteki banka hesaplarımıza erişmek için kurulan tuzaklar olduğuna dikkat çekti. AKŞAM'a konuşan Şen, internet kullanan vatandaşların dikkat etmesi gereken temel kuralları sıraladı. İşte Şen'in verdiği internet kullanma taktikleri şöyle:

BEDAVA PROGRAM İNDİRMEYİN
İnterneti kuralına göre kullanan kişi, bilgisayar güvenliğiyle ilgili sorun yaşamaz. Kurallar nedir: Bilgisayarınızdaki hiçbir şey kopya ya da çalıntı olmamalı. İsterseniz en basit fotoğraf programı olsun, internetten bedava indiriyorsunuz. Hayatta kimse kimseye bedava bir şey verir mi? Kırtasiyeden en küçük A4 kağıdı isteyince bile 'senin olsun' demez kimse. Birinci kural: Bilmediğiniz ve güvenmediğiniz programları kullanmayın. Size bir şey sunan insanlar onunla birlikte içine virüs gibi kötücül yazılımlar ekleyerek veriyor. Bunlar güvenli değil.

GELEN 10 MESAJIN 8'İNİ AÇMA
İkinci kural: Her gelen e -posta ve mesajı açmayın. Her 100 mesajın 80'i istenmeyen mesaj. Size gelen 10 mailin 8 tanesini hiç açmamanız lazım. Teknoloji o kadar ilerledi ki, herhangi bir kişi internetten bir program bulup, açtığınız maille sizin bilgisayarınıza virüs bulaştırabilir. Çok kolay bunlar. O yüzden her e-postayı açıp okumamanız gerekiyor.

YASAL MÜZİK İMKåNINI KULLANIN
Güvenliğinden emin olmadığınız sitelere girmeyin. Bir web sitesinde gezinirken o site sizin bilgisayarınıza zararlı yazılım indiriyor. Siz resim, müzik, video indirdiğinizde, isteyerek bilgisayarınıza bir şey inmesini kabul ediyorsunuz. Kullanıcı isterse içeri girmek çok kolay. Kullanıcı, müzik ve video indirerek sürekli zararlı yazılım alıyor. İndirmeden izleyenler de risk altında. Onlarda da bilgisayarınıza çerez, kuki denen kötü yazılımlar iniyor. Bilgisayarınıza inen kötücül yazılımlarla maddi ve manevi zarara uğrarsınız. Yasal müzik imkanlarını kullanın. Çok küçük miktar ödemeyeyim diye düşünürseniz banka hesabınız boşalıyor.

Adınıza porno siteye yorum yazılıyor
SON dönemde hızla artan yeni bir sorun daha var. İnsanlar sizinle ilgili bilgi temin etmek için internetten bilgi arıyor. Kişilerin itibarını zedelemek için farklı siteler açıyorlar. Siyasette yetkin, etkili kişiler ile kamudaki kişilerle ilgili bayağı bu tür site açıldı. Sizinle ilgili site açıp sizle ilgili olumsuz bilgi giriyorlar. Bilgisayarı ele geçirmeye de gerek yok. Daha kolay yapılıyor. Bize gelen şikayetten gördüğümüz, vatandaş kendisiyle ilgili olumsuz içeriğin nasıl önleneceğini çok merak ediyor. Bu çok önemli bir gündem. Vatandaşlarla ilgili de bunu çok yapıyorlar. Kişisel husumet ya da düşmanlıktan oluyor. Bayanlar için özellikle şunu yapıyorlar: Bir porno ya da müstehcenlik sitesinin yorum bölümüne kişinin adını yazıyorlar. Arama motoruna kişinin adını yazınca direkt o site geliyor. Çalışan kadınlar çok sıkıntı çekiyor. Benim o siteyle işim yok diye yüzü kızarıyor.

ANNE KIZLIK SOYADINI ALIYOR
BİR kişiyle ilgili temin edilmesi en zor şey, annesinin kızlık soyadı. Nasıl temin edilir acaba diye düşününce, mesela, Facebook'ta 'dayı, dayıoğlu' gibi ifadelerin geçtiği tabirleri arıyor. Sosyal medyada paylaşım sitelerinde bu tabir geçiyorsa tamam diyip anne kızlık soyadını buluyor. Sonradan bu kareler yan yana gelince insan ne yaptığını sonradan anlıyor. Doğum tarihi gibi verileri de yine mail trafiğinden, sitelere kayıt alırken ya da Facebook gibi sitelerden buluyor.

PROFİL FOTOĞRAFLARINA DİKKAT ET
Facebook'tan fotoğrafın çalınıp müstehcen sitelere konması da oluyor. Herkesle bilgilerinizi paylaşmayın. Facebook'a koyduğumuz fotoğraflara dikkat edelim. Eğer o bilgisayarı başka kişiler de kullanıyorsa daha da dikkat edelim.

En çok virüs müstehcenden
EN çok zararlı yazılım bulaştıran internet sitesi, müstehcenlik siteleri. Çünkü bu sitelere giren herkes bilgisayarıma ne verirseniz alırım diyor. Orada alma sınırı da yok, insanlar sürekli görüntü ve resim alıyor. O sırada sürekli bilgisayarınıza zararlı yazılım yüklüyor. Müzik, video, kumar ve müstehcenlik siteleri zararlı yazılımların bilgisayara yüklenmesine aracılık ediyor. Bu zararlı yazılımlar da kişisel verilerinizin ele geçirilmesine neden oluyor.

Korsanlar kişisel bilgilerinizi hack'leme peşinde
KORSANLAR, banka hesaplarına ulaşmak için kişilerle ilgili kişisel verilere ulaşmaya çalışıyor. Adı, soyadı, TC kimlik numarası, anne kızlık soyadı, doğum tarihi ve yeri gibi bilgilere erişiyorlar. Kiminle mailleştiğinizi takibe alıyorlar. Mailiniz izlenirse kişisel bilgileriniz edinilir. Mail adresinizi izlemek için şifreyi bulmalı. Şifreyi bulmak da kolay. İnsanları tuzağa düşürmek için bir takım müstehcen ya da müzik siteleri açıyorlar. Girince diyorlar ki, bedava mailini yaz; kaydol. Mail adreslerinizle birlikte şifrenizi hatırlamak için bir de soru istiyor. Böylece şifrenizi ve gizli sorunuzu öğreniyor. Kişinin bu işlemlerdeki şifre ile banka işlemi şifresi ya aynı ya da benzer oluyor. Onlar çok yakın zincir içinde kombinasyonlarını üreterek şifreye ulaşıyor.

BİLGİSAYARLARIMIZ BAŞKASININ KONTROLÜNDE
İNTERNET güvenliğindeki en büyük risklerden birisi, sizin bilgisayarınızın başkası tarafından kullanılması. MSN, Hotmail ve Facebook şifresinin çalınması ve internetten bankacılık işlemlerinde yaşanan sorunların nedeni de bu. 5-6 yıldır internet bankacılığı kullanan ve hiç sorun yaşamayan insanlar var. Neden, çünkü bilgisayarına hiç müzik indirmiyor. Eğer indirme işlemi yapıyorsam o bilgisayarda banka işlemi yapmam. Ya da bilgisayarı belli aralıklarla bütün ayarları başlangıç ayarlarına götürüyorum. Bilgisayar korsanları, şimdi de sizin bilgisayarınızı ele geçirip köle bilgisayar yapıyorlar. İnternette bir yere saldıracak olan korsanlar, bunu köle bilgisayarla yapıyor. İnsanların bilgisayarını köleleştirmek için önce insanların ilgisini çekecek siteler kurma ve mail atma gibi araçları deniyor.

Her gördüğün kişiyle internet arkadaşı olma
NORMALDE tanımadığınız kişilere fotoğrafınızı gösterir misiniz. O zaman neden internete resimlerinizi koyuyorsunuz. Fotoğrafındaki üniforması ve internete koydukları bilgilerle çocuklara kadar ulaşılabilir. Çocuklar emin olmadığı kişilerle konuşmamalı ve kiminle konuşacağını kendisi belirlemeli. Her gördükleri kişiyle internette arkadaş olmamalı.

PORNO SİTE MAĞDURLARI ARTIYOR

MÜSTEHCENLİK sitelerine üye olmayın. Reklam yolluyor, bedava üye oluyorsun. Ya da 30 TL'ye sana günlük 20 tane resim ve video göndereceğim diyor. Bu tür para yollayan o kadar çok kişi var ki... Bu tür siteler kesinlikle dolandırıcılık. Kesinlikle bir şey yollamıyorlar. Müstehcenlikte bu konu çok sınırsız şekilde gidiyor. Çünkü konuşulamıyor. Bize gelen şikayetlere göre çok mağdur var. Premium üyelik oluyor. Hem parası hem de şifresi gidiyor. Bir de üstüne video da yollamıyor.

Şifresi çalınan savcılığa gitsin
- HOTMAİL şifreniz çalınınca kesinlikle savcılığa suç duyurusunda bulunmanız lazım. Süreci savcılık yürütüyor, kayıtlara girmesi lazım. Savcılığa gidip şifrem şu tarihte çalındı, o tarihten sonra MSN'i kullananlar ben değilim diyecek. Savcılık da Microsoft'un temsilciliğine, o tarihten sonra Hotmail ya da MSN'e hangi IP adresinden girildiğini soracak. Facebook'ta da süreç aynı. Savcılığa suç duyurusu, o tarihten sonra giren IP adresinin Facebook'un temsilciliğinden istenmesi işlemleri aynen yapılıyor. Zanlı durumuna düşebilirsiniz.

Sitelerde hakaret edilen vatandaş ne yapacak?
- VATANDAŞLAR böyle bir durumla karşılaşınca ne yapması gerektiğini, o siteye nasıl ulaşarak, kendisiyle ilgili içeriği nasıl çıkaracağını bilmiyor. Burada öncelikle sitenin iletişim kısmındaki yetkililere, içeriğin çıkarılması için başvuruda bulunmanız gerekir. Talebiniz iki gün içinde karşılanmazsa 15 gün içinde yerleşim yerinizdeki sulh ceza mahkemesine başvurarak mağduriyetinizin giderilmesini isteyin. Eğer sitede iletişim bilgisi yoksa, internet.tib.gov.tr adresinden iletişim bilgilerine ulaşılabilir. Site de yargı kararını uygulamazsa hapis cezası var.

Çocuk kendi ismini yazmasın
OYUN sitelerinde de yavaş yavaş problem artmaya başladı. Çocuklar üzerinden sıkıntı daha da büyüyor. Çocukların, oyunun şifresini nasıl kırarım, şu leveli nasıl atlarım gibi gündemleri var. İnternette de o tür sitelere girip bu bilgileri arıyorlar. Kötü niyetli kişiler, kişisel aile ve adres bilgilerinin hepsini oyunda çocuktan alıyorlar. Oyun oynayan çocuk kendi ismini yazmasın.

İnternete zaman sınırı
İNTERNETTE sorun yaşamamak için zaman sınırlaması yapın. İnsan günde 10 saat uyumaz, 10 saat yürüyüp 10 saat yemek yiyemez. Ama Türkiye'de günde 7 saat oyun oynayan çocuklar var. Zaman sınırlaması yapmayınca karşınıza çıkacak problemleri yönetemiyorsunuz. İstemediğiniz kişilerle sohbet edip istemediğiniz sitelerden bilgi alabiliyorsunuz. Öyle bir hale geliyor ki, bilgisayarınızı riske sokmak için gereken her şeyi yapıyorsunuz.

Kontör isteyene aldanmayın MSN şifresi kırılması sorunu çok fazla. Çok fazla insan şifresini çaldırıyor. Çalan kişi, listesindeki bütün irtibatlarına onun adına mesaj, hakaret mesajı yolluyor ya da kontör istiyor. O esnada sizin internette yaptığınız özel bilgileri de alıyorlar. Mesela, bankacılıkla ilgili işlemler. Fatura ödeme havale işlemleri bayağı gelişti. Bu esnada sizin o bilgileriniz başkaları tarafından ele geçirilebiliyor. Sizin hotmail ve MSN şifreniz nasıl çalınıyor, demek ki, o bilgisayarınızda ekstra program çalışıyor. Sizin olmadığınız saatte bilgisayarınıza girip şifrenizi çalıyor.

Deniz ÇİÇEK
http://aksam.medyator.com/2010/11/20/haber/ekonomi/10720/muzik_indirilen_bilgisayardan_banka_hesabiniza_girmeyin__facebook_ta__kuzen__demekten_uzak_durun.html
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
İnternet dolandırıcılığı Türkiye için de ciddi tehdit haline geldi. Jul 16, 2012

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Mürsel Ali Kaplan, vatandaşları internet yoluyla gerçekleştirilen ”ön ödeme dolandırıcılığı” konusunda uyardı. Kaplan, ”Bu konuda faaliyet gösteren uluslararası şebekeler, Türkiye için de ciddi tehdit haline geldi” dedi.

MASAK Başkanı Kaplan, ”AFF-Advance-Free Fraud ya da 419 dolandırıcılığı” olarak bilinen ”ön ödeme dolandırıcılığı”nda ciddi bir artış olduğu
... See more
Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Mürsel Ali Kaplan, vatandaşları internet yoluyla gerçekleştirilen ”ön ödeme dolandırıcılığı” konusunda uyardı. Kaplan, ”Bu konuda faaliyet gösteren uluslararası şebekeler, Türkiye için de ciddi tehdit haline geldi” dedi.

MASAK Başkanı Kaplan, ”AFF-Advance-Free Fraud ya da 419 dolandırıcılığı” olarak bilinen ”ön ödeme dolandırıcılığı”nda ciddi bir artış olduğunu söyledi.
Ön ödeme dolandırıcılığında, sahte belgelerle desteklenen maske hikayeler kurgulandığını ve bunları desteklemek amacıyla profesyonel görünümlü web siteleri kullanıldığını kaydeden Kaplan, bu sitelere girildiğinde, maskeyi kuvvetlendirilen her türlü imajın yaratıldığını, buna karşılık bağlantı linklerinde herhangi bir bilgiye ulaşılamadığını, ulaşılsa da sadece tek çağrı merkezi numarasıyla irtibat kurulabildiğini anlattı.
Dolandırıcıların, haklarında detaylı araştırma yapılmasına engel olmak ve karşısındakinin güvenini kazanmak amacıyla Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Dünya Bankası, IMF ve benzeri kuruluşlara aitmiş gibi görünen sahte belgeler kullandığını ifade eden MASAK Başkanı, şöyle devam etti:
”İnternet üzerinden gerçekleştirilen ön ödeme dolandırıcılığında genellikle belli bir vaad karşılığında mail gönderilen kişiden para talep ediliyor. Ancak istenen tutar, özellikle düşük tutuluyor. Türk insanında (az verip çok alma) huyu vardır ya, bu tür taleplere olumlu yanıt veriliyor. MASAK’a da bu konuda çok sayıda şikayet geldi. Biz de, oldukça fazla sayıda takibat ve araştırma yaptık. Bunları suç tipleri haline getirdik. Emniyet Genel Müdürlüğünü de bilgilendirdik.
İnternet dolandırıcılığı lokal olmaktan çıktı. Başlangıçta Nijerya’da başlamış ama bugün Avrupa ülkeleri ile ABD başta olmak üzere tüm ülkelerde yaygınlaşıyor. Bunu OECD’de ülke değerlendirmelerinde de görüyoruz. Bu tehdidin önümüzdeki süreçte ülkemizi de giderek daha fazla meşgul edebileceği belirtiliyor. Vatandaşımızın bu konularda duyarlı olmasını istiyoruz. Testi kırılmadan, atı alan Üsküdar’ı geçmeden vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Her gelen maile inanmasınlar, (az verip, çok kazanayım) anlayışında olmasınlar. Sonra parayı kaptırdık diye bize geliyorlar. Olay sadece para da değil, kimlik ve banka bilgilerini de kaptırabilirler, hesapları boşaltılabilir. Bu tür dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli davransınlar.”

MASAK’TAN ÖRNEKLİ UYARI
Bu arada MASAK, internet aracılığıyla yapılan ön ödeme dolandırıcılığı konusunda bugüne kadar Kurula gelen ihbarlarla, bunlar için yürütülen araştırma sonuçlarını analize tabi tuttu.
Bu analiz çalışmasında, ön ödeme dolandırıcılığı vakalarını belirlemeye yardımcı ip uçları şöyle sıralandı:
”Maske hikayeler ile uygulamalar arasında tutarsızlık bulunuyor. Telefon numaraları ve irtibat kanallarının çoğunlukla çağrı merkezine ait olduğu görülüyor. Maske faaliyeti ve şahısların Afrika bağlantısı bulunuyor. Hikayelerde uluslararası alanda tanınmış, kabul görmüş kurum ve kuruluş adlarını çağrıştıracak isim ve amblemler kullanılıyor. Hedefin kredi kartı ve kişisel bilgilerini elde etme hususunda ısrarcı tutum sergileniyor. Düzenlenen ve kullanılan belgelerdeki ayrıntılarda eksiklik ve çelişki bulunuyor, bazı sahte belgeler birkaç olayda kullanılıyor. Dolandırıcıların birikimlerinin konumları ile uyumlu olmaması ve hikayelerde de erdem boyutu öne çıkan öyküler kullanıldığı dikkati çekiyor.”
Öte yandan MASAK yetkilileri, sadece Hollanda merkezli Ultrascan Advanced Global Investigations adlı kuruluşun, 2009 yılında 152 ülkeden 8 bin 500′ün üzerinde AFF vakası şikayeti aldığını bildirdi. İlk defa Nijerya Ceza Kanununun 419′uncu maddesinde tanımlanmış olması nedeniyle 419 sahteciliği olarak da adlandırılan ön ödeme dolandırıcılığının yaygınlaşması, diğer ülkeleri de önlem arayışına yöneltti.

DOLANDIRICILIK ÖRNEKLERİ
MASAK, ön ödeme dolandırıcılığına dönük çeşitli araştırma örneklerini de kamuoyunun bilgisine sundu.
Bu örneklerden bazıları da şöyle:
-Bir bankanın kredi kartı müşterisine tanımadığı bir kişiden gelen şüpheli bir e-posta üzerine araştırma başlatılıyor. Araştırmada, kredi kartı kullanan kişilerin mail bilgilerine ulaşan dolandırıcıların kart sahibine, banka tarafından gönderilmiş görüntüsü verilmiş sahte bir e-posta gönderdiği tespit ediliyor. Bu e-posta’da bankanın yeni bir güvenlik sistemi oluşturduğu, bu nedenle de müşterinin eksik olan kimlik veya kredi kartı bilgilerini e-posta’da belirtilen internet adresine girerek güncellemesi gerektiği ifade ediliyor.
Kişiler, maildeki adresi tıkladığında sahte banka sitesine yönlendiriliyor ve internet bankacılığı şifreleri elde ediliyor. Bu bilgiler daha sonra hesap boşaltma ve kredi kartı dolandırıcılığı gibi suçların işlenmesinde kullanılıyor. Araştırmada, maillerin yurt dışından gönderildiği belirlendi.
-Bir başka araştırmada mağdurlara bir piyango çekilişinden ödül (para, tatil ve uçak bileti) kazanıldığına dair bir e-mail gönderildiği ve mesaj alındıktan sonra işlem bedeli veya başka adlar altında belirli miktarlarda ödeme yapılması istendiği, bunun için de bir banka hesap numarası verildiği tespit edildi.
-İhbarcı, kendisine gönderilen bir e-postada evde oturarak zahmet çekmeden büyük kazanç vaad edildiğini bildiriyor. Kendisine gelen mailde bir hikaye kurgulandığı, bunu gerçeğe yakın göstermek için maile sanal belgeler ve web adresi eklendiği görülüyor. Sitede, daha önceden bu yöntemle gelir elde etmiş kişilerin hayali hikayelerine de yer veriliyor. İş teklifi yapan kişiler, iş başvuru formları adı altında kişilerin kişisel hesap bilgilerini elde etmek istiyor ve ön ödeme talep ediyor.
Araştırma sonucunda web sitesinin bağlantı linklerinin çalışmadığı ve genel itibariyle tek bir çağrı merkezine ulaşıldığı, e-postaların da genellikle Afrika ülkelerinden geldiği anlaşıldı.

KRİZ VE BORSA MAİLLERİ
-Bir başka ihbar üzerine başlatılan araştırmada, dolandırıcılarca gönderilen e-postalarda, kendisini finansal uzman olarak tanıtan bay X, yaklaşmakta olan büyük bir ekonomik buhrandan bahsederek, hazırladığı ekonomik verilerin yer aldığı web sitesi ile bu tespitini güvenilir kılmaya çalışıyor. Mail gönderen kişi, bu krizden kurtulma veya krizi kazanca çevirme adına finansal tavsiyelerde bulunuyor. Kriz sürecinde en uygun danışmanlık hizmete verecek kişi olduğunu da iddia ederek, kişilerden verilen hesap numaralarına ön ödeme yapmasını istiyor.
-Araştırma, borsada işlem yapan bir kişiye gelen şüpheli e-postaya ilişkin başlatıldı. Araştırmada, e-postada bir kısım menkul yatırım araçlarının fiyatlarının bu dönemde hareketli ve güvensiz olabileceğine dair ekonomik bilgiler verilerek, ekonominin kötü bir durumda olduğu resmediliyor ve krize karşı internet ortamında bir araya gelmiş olan ”…. grubu” habercilerinden başka kimsenin buna hazırlıklı olmadığından bahsediliyor. Maili alan kişiden mali güvenliği için bu mesajı aktifleştirmesi isteniyor. Bu şekilde üyelik aidatı ödemesi adı altında kişiler dolandırılıyor. Bunların da Afrika ülkelerinden geldiği belirlendi.
-Borsada işlem yapan bir başka kişiye gelen e-postayla ilgili araştırmada da, internet üzerinden mail yoluyla insanlara bir şirket hakkında gerçek dışı cazip bilgiler verilerek, kişilerden hisse karşılığında para toplamaya yönelik dolandırıcılık girişiminde bulunuluyor.
Mailleri atan kişilerin daha çok kendilerini yurt dışı merkezli bir şirketin üst düzey yöneticisi olarak tanıttığı, bu şirketle ilgili gazete haberleri ve fotoğraflar verdiği görüldü. Araştırmada dolandırıcıların şirkete ortak yapma vaadi karşılığında para toplama amacı güttüğü anlaşıldı.

ŞİRKET MÜDÜRLERİNE MAİL
-Araştırma, bir şirket yetkilisine tanımadığı bir kişiden gelen şüpheli e-posta üzerine başlatıldı.
Ekonomik e-posta yoluyla kişilere iş verme vaadinde bulunularak, kişilerin kimlik bilgilerinin alınmasına yönelik bu dolandırıcılıkta, dolandırıcı kendisini Y şirketinin yöneticisi olarak tanıtıyor ve bu şirketin Türkiye’deki borsaya yönelik programlar satmakta olduğunu ve müşterilerden tahsilat yapacak bir çalışana ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. İş karşılığında 1.500-2.000 TL gibi bir ücretin verileceği de ifade ediliyor. Araştırma soncunda bu tür maillerde iş verme vaadiyle kandırılan kişilerden sözde başvuru formu doldurtmak suretiyle kimlik bilgileri alındığı belirlendi.
-Bir şirket müdürüne tanımadığı bir kişiden gelen şüpheli e-posta üzerine araştırma başlatılıyor.
Dolandırıcılık olayında kullanılan e-postalarda kendisini Avrupa merkezli uluslararası bir firma olarak tanıtan şirketin, müdür olarak bünyesinde çalışacak eleman aradığı ve konusunda önde gelen şirketlerden biri olduğu belirtiliyor. Şirketçe aranan elemanın, bulunduğu ülkedeki müşterilerden yapılacak tahsilatları takip edeceği söyleniyor. Müdürlük teklifiyle aranan elemanın günde 1-2 saatini vererek bu işi yapabileceği ve asli işin yanında ek bir gelir sağlayacağı vaad ediliyor. Adayların başvurularını e-postada belirtilen adresteki CV alanını doldurmak suretiyle yapabileceği belirtiliyor. Bu yolla da kişisel bilgilerin alındığı ortaya çıktı.

BORSADA MANİPÜLASYON
-Borsada işlem yapan bir kişiye gelen e-postayla ilgili ihbar üzerine yapılan araştırmada, elektronik posta vasıtasıyla gelen dokümanda katılımcıların belirtilen internet sitesine giriş yaparak, sitedeki ”….” ifadesi yerine kendi adlarının yazması isteniyor. Siteye bu şekilde üye olduktan sonra katılımcıya bir kod numarası verildiği ve numara ile internet sitesinden gümüş piyasasına yönelik kendilerinin vereceği direktiflerle işlem yapmaları talep ediliyor. Katılımcılara yapılan işlemlerden elde edecekleri kazancın kendi hesaplarında tutulan kaydi para olduğu ve bunun istenildiği gibi kullanılacağı vaad ediliyor.
Araştırma sonucunda bu kişilerin katılımcılar vasıtasıyla gümüş piyasasında yapay şekilde arz ve talebi etkileyerek fiyatları istedikleri biçimde yönlendirerek, sermaye piyasası suçu olan ”işlem bazlı manipülasyon” yapmayı amaçladığı belirlendi.
-Şüpheli bir e-postaya ilişkin ihbar sonucu gerçekleştirilen başka bir araştırmada da, kendilerini ”…” firması çalışanı olduğunu söyleyen şahısların, holdinglerine finans temsilcisi aradıklarını söyledikleri öğrenildi. Bunların bilindik firmaların isimlerini ya da benzer isimleri kullanarak, işin inandırıcılığını artırmaya çalıştıkları görüldü. Araştırma sonucunda dolandırıcıların açılan hesapları yasa dışı yollardan elde ettikleri paraları transfer etmek için kullandıkları belirlendi.

DOLANDIRILAN ÇOK, İHBAR EDEN AZ
-İnternet ortamında mağdur olan kişilerin ihbarıyla başlatılan araştırmada, kişilere gönderilen maillerde ülke dışında yaşayan biri olarak kendisi tanıtan şahısların kendilerine miras olarak kalan ve o anda alınamayan yüklü miktarda bir paranın varlığından bahsettiği ve parayı alabilmesi için bir miktar masraf yapması gerektiğini söylediği tespit edildi. Bunun için de kişilerden borç para talep edilerek, karşılığında mirasın yüzde 20′sinin verileceği vaad edildi. Çok sayıda kişinin kazanç elde etmek amacıyla bu sürece dahil olduğu, ancak çoğu mağdurun dolandırıldıktan sonra durumu ihbar etmekten kaçındığı görüldü.

http://www.tuncaycesur.com.tr/haberler/internet-dolandiriciligi-turkiye-icin-de-ciddi-tehdit-haline-geldi.html
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
Yeni dolandırıcılık yöntemi Jul 18, 2012

Doğru HAberde yer alan habere göre; Şanlıurfa'da akıllara durgunluk veren dolandırıcılık olaylarının ardı arkası kesilmiyor. Kontör dolandırıcılığı, kuyumcu dükkânlarını mekân tutan tefeciler, kimlik fotokopileri üzerine yapılan dolandırıcılık yöntemlerine yenisi eklendi. Son dolandırıcılık yöntemi ise belediye su sayaçlarını okuyan memurların kılığına girerek yapılıyor.

Şanlıurfa merkezde son günlerde kenar mahallelerde belediye su
... See more
Doğru HAberde yer alan habere göre; Şanlıurfa'da akıllara durgunluk veren dolandırıcılık olaylarının ardı arkası kesilmiyor. Kontör dolandırıcılığı, kuyumcu dükkânlarını mekân tutan tefeciler, kimlik fotokopileri üzerine yapılan dolandırıcılık yöntemlerine yenisi eklendi. Son dolandırıcılık yöntemi ise belediye su sayaçlarını okuyan memurların kılığına girerek yapılıyor.

Şanlıurfa merkezde son günlerde kenar mahallelerde belediye su sayaçlarını okuma ekibi olduğunu söyleyen bir çete dolaşıyor. Bu çete iddialara göre gözüne kestirdiği evlerin kapılarını çalarak belediyeden geldiklerini ve su saatini kontrol edeceklerini söyleyip içeri giriyorlar. Su saatine formaliteden bakan çete üyeleri, daha sonra ev sahibine kaçak su kullandığını bunun için ceza keseceklerini söylüyorlar. Ev sahibi de ne kadar 'benim suyum kaçak değildir' diyorsa da fayda etmiyor. Yanlarında taşıdıkları sözde sayaç okuma aletini çıkarıp ceza yazacakmış gibi bir görüntü verdikten sonra, ev sahibine rüşvet teklif ediyorlar. Ev sahibine 'sana bu kadar ceza yazacağız eğer bize bu cezanın çeyreğini verirsen sana ceza yazmayacağız' diyorlar. Rüşvet vermeyi kabul etmeyenlere ise sözde kalemle kâğıt üzerine cezayı yazıp gidiyorlar. Buraya kadar her şey normal görünüyor.

Verdikleri ceza fişine tükenmez kalemle yazıyor. Yani okuma makinesi otomatik olarak kendi yazmıyor. Üstelik yazdıkları fişe ceza miktarı olarak YTL yazacak kadar acemilik yapıyorlar. Diğer taraftan adres kısmına da sadece ileriki bir tarihi yazıp oradan hemen ayrılıyor. Bu kadar acemi olan bu dolandırıcılara kanan birçok kişinin dolandırıcılara rüşvet verdiği iddia ediliyor.

http://www.timeturk.com/tr/2012/05/24/yeni-dolandiricilik-yontemi.html
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
Yeni Dolandırıcılık Yöntemi Jul 18, 2012

Son iki yılda elektrik faturalarına yansıyan zamlar yeni bir tacirciliğin de yolunu açtı. Yasal olmayan yöntemlerle vatandaşların e-posta adresleri ve cep telefonu numaralarını bulan bazı sözde tasarruf şirketleri, “Tebrikler hediye kol saati kazandınız. Hemen 053.. arayın. Hem kol saatinizi alın, hem de elektrik faturanızda indirimden yararlanın” şeklinde mesajlar atmaya başladı. Mesajlarda belirtilen hediyelere son günlerde fiyatı düşük olan cep telefonları bil... See more
Son iki yılda elektrik faturalarına yansıyan zamlar yeni bir tacirciliğin de yolunu açtı. Yasal olmayan yöntemlerle vatandaşların e-posta adresleri ve cep telefonu numaralarını bulan bazı sözde tasarruf şirketleri, “Tebrikler hediye kol saati kazandınız. Hemen 053.. arayın. Hem kol saatinizi alın, hem de elektrik faturanızda indirimden yararlanın” şeklinde mesajlar atmaya başladı. Mesajlarda belirtilen hediyelere son günlerde fiyatı düşük olan cep telefonları bile eklendi. Mesajdaki numarayı arayanlardan kredi kartı bilgileri istenerek önce elektrik tasarruf cihazını satın almaları gerektiği, ardından da hediye kol saatlerini veya cep telefonlarını gönderecekleri belirtiliyor.

http://www.sekercioglu.eu/index.php/tag/yeni-dolandiricilik-yontemi/
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
YASAL TAKİP UYARISI Jul 18, 2012

http://www.yazarkafe.com/icerik/386083/yasal-takip-uyarisi-yeni-dolandiricilik-yontemi.htm

Sevgili Okuyucularım mail adresinize bu ve buna benzer mailler gelmeye başladıysa sakın ola paniğe kapılmayın, bu yöntem yeni bir yöntem olup sizi tuzağa düşürmek adına düzenlenmiş bir yoldur. Aşağıda bahsi geçen hukuk büros
... See more
http://www.yazarkafe.com/icerik/386083/yasal-takip-uyarisi-yeni-dolandiricilik-yontemi.htm

Sevgili Okuyucularım mail adresinize bu ve buna benzer mailler gelmeye başladıysa sakın ola paniğe kapılmayın, bu yöntem yeni bir yöntem olup sizi tuzağa düşürmek adına düzenlenmiş bir yoldur. Aşağıda bahsi geçen hukuk bürosunun web adresi aktif olmayıp belki de tamamen uydurma bir isimle düzenlenmiştir bu yüzden bu içeriğe itibar etmemenizi ve bu tarz mailler almaya devam ederseniz bu maillerden TTnet A.Ş’yi bilgilendirmenizi tavsiye ediyorum.


Bana gelen mailin aynısı aşağıdaki gibidir, Avukat ismini yazıda siliyorum belki de o isimde bir avukat bulunabileceği için isminin zedelenmemesi gerekir.

YASAL TAKİP UYARISI
Müvekkilimiz TTNET A.Ş.’ye olan ödenmemiş borçlarınız nedeniyle hakkınızda icra takibi başlatılmıştır.

Yasal İşleme tabi tutulan bu borcunuza faiz işlemeye devam etmektedir.

Bunun yanında yürütülmekte olan tüm yasal işlemler bazı giderleri de gerektirmektedir. Ödemekte geciktiğiniz her gün hem faiz hem de icrai işlem giderlerini ödemeye mecbur kalmaktasınız.

Sözleşmenizde yazılı adresinizi değiştirmiş bulunsanız dahi, günümüzde gelinen teknik olanaklar yardımı ile sizin ikametgah ve işyeri adreslerinizin tespit edilmesi oldukça kolaylaşmıştır.

Takibin Kesinleşmesinden İtibaren;

Bir işyerinde/kurumda ücretli/bordrolu çalışıyor iseniz işyeri/kurumunuzdan almakta olduğunuz MAAŞINIZIN,
Tapu Müdürlüklerinden, üzerinize kayıtlı gayrimenkul/ler tespit edilmesi halinde,GAYRİMENKULÜNÜZÜN,
Trafik Tescil Müdürlüklerinden, üzerinize kayıtlı araç/lar tespit edilmesi halinde,ARAÇ/LARINIZIN,
Bankalardaki ve 3.kişiler üzerindeki HAK VE ALACAKLARINIZIN,
Ve Evinizdeki veya işyerinizdeki MENKUL MALLARINIZIN
haczedilerek satılması istenebilecektir.

Borcun tamamen tahsili anına kadar dosyanıza FAİZ İŞLEMEYE DEVAM edeceği gibi tüm haciz ve diğer işlemlerin MASRAFLARI DA DOSYA BORCUNUZA EKLENECEKTİR.

Dosya borcunuzun daha masraflı ve sizi üzebilecek olan cebri icra işlemleri (menkul-gayrimenkul haczi, maaş haczi, araç haczi, bankalardaki ve 3. kişilerdeki hak ve alacak haczi, vs.) veya icra ceza davaları sonucu verilen hapis kararları ile ödenmesi yerine, bir an önce ödemenizin yararınıza olacağı aşikardır.

İcra Dosya borcunuzu, en yakın Türk Telekom bayiine veya PTT’ye veya ilgili icra müdürlüğüne ödeyebilirsiniz.

Saygılarımla.

TTNET A.Ş. vekili

*****************



TELEFON : (0212) 466 XX XX– Pbx

FAKS : (0212) 466 XX XX

E-mail : ***********[email protected]

Not: Dosya borcunuzu, yazımızın elinize ulaşmasından önce ödediyseniz lütfen büromuzu arayarak teyit ettiriniz.

----------------
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
"Ders gibi" dolandırıcılık... Dolandırıcı önce sahte para verdi, sonra sahte para dersi... Aug 30, 2012

AHT MUHABİRİ UĞUR USLUBAŞ'IN HABERİ

Bursa'da 18 liralık alışveriş sonrası marketciye 200 lira sahte para veren dolandırıcı, parayı kasaya koyan marketçiye "Ne yapıyorsun abi, insan bir bakar para sahte mi? değil mi?" diye uyardı. "Bak sahte parayı böyle tanıyacaksın" diyerek markette uygulamalı ders veren dolandırıcı bozdurma bahanesiyle 200 lira daha sahte para vererek ortalıktan kayboldu. Mal alırken paraların sahte olduğunu farkeden iş yeri sahibi p
... See more
AHT MUHABİRİ UĞUR USLUBAŞ'IN HABERİ

Bursa'da 18 liralık alışveriş sonrası marketciye 200 lira sahte para veren dolandırıcı, parayı kasaya koyan marketçiye "Ne yapıyorsun abi, insan bir bakar para sahte mi? değil mi?" diye uyardı. "Bak sahte parayı böyle tanıyacaksın" diyerek markette uygulamalı ders veren dolandırıcı bozdurma bahanesiyle 200 lira daha sahte para vererek ortalıktan kayboldu. Mal alırken paraların sahte olduğunu farkeden iş yeri sahibi polise başvurdu.

İlginç olay Bursa'nın Osmangazi ilçesindeki bir markette yaşandı. İddiaya göre 40 yaşındaki 3 çocuk babası Osman Yıldırım'ın işlettiği markete gelen düzgün giyimli 30 yaşlarındaki kimliği belirsiz bir kişi, 18 liralık alışveriş yaptıktan sonra Yıldırım'a 200 lira para verdi. Para üstünü cebine atan dolandırıcı, Ne olduysa marketçi parayı kasaya koyunca, "Ne yapıyorsun abi, insan bir bakar para sahte mi? Değil mi? diye" dedi. Dolandırıcının ders niteliğindeki söylemi karşısında marketçi şaşkına döndü. Dolandırıcı bununlada kalmayarak parayı geri istedi.

Marketçiye uygulamalı sahte para dersi veren dolandırıcı, "Eliyle havaya kaldırdığı 200 lirayı Osman Yıldırım'a göstererek "Bak abi paranın sahte olup olmadığını böyle anlarsın, Şeride dokunacaksın üzerinde pürüz varsa gerçek para, eğer pürüz yoksa sahte paradır" dedi.

Yıldırım'ın güvenini kazanan dolandırıcı, yeni maaş aldığını çocuklara para vereceğini bahane ederek Osman Yıldırım'a bozması için bir 200 lira daha verdi. Bozuk parayı alan kimliği belirsiz şahıs teşekkür edip marketten ayrıldı.

PARALARIN SAHTE OLDUĞUNU TOPTANCI ANLADI

400 lira sahte parayı kasaya koyan Osman Yıldırım öğle saatlerinde mal getiren toptancıya ödeme yaparken farketmeden sahte paralarıda verdi. Akşam saatlerinde tekrar Yıldırım'ın işyerine gelen toptancı Yıldırım'ın ödediği paraların içerisinden 400 liranın sahte olduğunu söyledi.

Bunun üzerine dolandırıldığını farkeden Osman Yıldırım polisi arayarak haber verdi. Yıldırım'ın ifadesi doğrultusunda harekete geçen polis soruşturma başlattı. Olayın ardından konuşan Osman Yıldırım "Aslında şüphelendim fakat çok düzgün giyimli ve gençti. Adam bana göz göre göre sahte para dersi verip öyle dolandırdı. Helal olsun. Ben yandım başkaları yanmasın. Esnaf arkadaşlar uyanık olsun" dedi.

Sülün Osman kimdir?

Osman Ziya Sülün, (d.1923 ö. 1984) Dolandırıcılar kralı "Sülün Osman" olarak Türk tarihine geçen bir kişidir. Osman Ziya Sülün, 1923'te İstanbul'da doğdu. Adını duyurduğu ilk "işini" 1948 yılında Fatih'te yeni tuttuğu evin sahibini dolandırarak yaptı. 1950 ve 60'lı yıllardaki "işleriyle" ün kazanan "Sülün Osman", tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını saf vatandaşlara 'satarak' ya da 'kiraya vererek' efsane haline geldi.

Galata Köprüsü'nü satmak üzereyken tesadüfen yakalandı. Ölümüyle ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte, polisin tahminlerine göre 1984'te Beyoğlu'nda sürekli kaldığı otelde kalp krizinden öldü ve kimlik taşımadığı için kimsesizler mezarlığına gömüldü.

Kaynak: http://www.haberturk.com/gundem/haber/771620-ders-gibi-dolandiricilik
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
İnternet ilanıyla dolandırıldı! Aug 31, 2012

Adana'da 24 yaşındaki Uğur Akgül, internetten satılık otomobil ilanı verip müşteri olan 38 yaşındaki Ali G.'nin 9 bin 700 lira parasını dolandırdığı iddiasıyla yakalandı.

Merkez Çukurova İlçesi Toros Mahallesi'nde yaşayan Uğur Akgül, iddiaya göre internetteki bir siteye satılık otomobil ilanı verdi. 10 gün kadar önce Uğur Akgül'ün 9 bin 700 lira fiyat biçtiği otomobile Antalya'da boyacılık yapan Ali G. talip oldu.

İnternet üzerin
... See more
Adana'da 24 yaşındaki Uğur Akgül, internetten satılık otomobil ilanı verip müşteri olan 38 yaşındaki Ali G.'nin 9 bin 700 lira parasını dolandırdığı iddiasıyla yakalandı.

Merkez Çukurova İlçesi Toros Mahallesi'nde yaşayan Uğur Akgül, iddiaya göre internetteki bir siteye satılık otomobil ilanı verdi. 10 gün kadar önce Uğur Akgül'ün 9 bin 700 lira fiyat biçtiği otomobile Antalya'da boyacılık yapan Ali G. talip oldu.

İnternet üzerinden ve telefonla iletişime geçen Ali G., Uğur Akgül'ün Ankara'da olduğunu söylemesi üzerine bu kente gitti. Başkentte buluşan ikili, satışa konu otomobille birlikte akşam saatlerinde Adana'ya geldi.

Uğur Akgül, Ali G.'ye mesai bittiği için resmi işlemleri ertesi gün yapabileceklerini söyleyip bir otele götürdü. "Sen odayı ayırt, ben arabayı park edip geleyim" diyen Uğur Akgül, Ali G. araçtan indiği sırada içinde 9 bin 700 lira para olan çantasını almasına fırsat vermeden kaçtı.

Dolandırıldığını anlayan Ali G., polise gidip şikayetçi oldu. Yaşadıklarını anlatan Ali G.'nin verdiği eşkal ve güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen Yankesicilik ve Dolandırıcılık Bürosu ekipleri, Uğur Akgül'ü İnönü Caddesi üzerinde yakaladı.

Gözaltına alınan Uğur Akgül, sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Kaynak: http://www.cnnturk.com/2012/guncel/08/24/internet.ilaniyla.dolandirildi/674117.0/index.html
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
Ele geçirilmiş web tarayıcınızı düzeltin Aug 31, 2012

"Tarayıcı ele geçirme" bir tür çevrimiçi saldırıdır. Dolandırıcılar, bilgisayarınızın Internet tarayıcısının denetimini ele geçirmek ve web’de sörf yaparken neyi nasıl görüntülediğini değiştirmek için kötü amaçlı yazılımları kullanırlar.

En son güvenlik yazılımları ve güncelleştirmeleriyle bilgisayarınızın güncel kalmasını sağlar ve Internet'te güvenli gezinme yöntemlerini kullanırsanız, bilgisayar korsanlarını uzak tutmak i�
... See more
"Tarayıcı ele geçirme" bir tür çevrimiçi saldırıdır. Dolandırıcılar, bilgisayarınızın Internet tarayıcısının denetimini ele geçirmek ve web’de sörf yaparken neyi nasıl görüntülediğini değiştirmek için kötü amaçlı yazılımları kullanırlar.

En son güvenlik yazılımları ve güncelleştirmeleriyle bilgisayarınızın güncel kalmasını sağlar ve Internet'te güvenli gezinme yöntemlerini kullanırsanız, bilgisayar korsanlarını uzak tutmak için zaten yeterince önlem alıyorsunuz demektir.

Ancak tarayıcınız "ele geçirilmişse," çevrimiçi saldırıyla savaşmanın, tarayıcıyı korsanların elinde kurtarmanın ve ayarlarını geri yüklemenin birkaç yolu vardır.

Tarayıcınızın ele geçirildiğini nasıl anlarsınız? İşaretlerle ilgili bilgi için bkz.: Tarayıcı ele geçirme nedir?

Ele geçirilen tarayıcıyı geri yüklemeye ve tarayıcı güvenliğini arttırmaya yardım edin
Aşağıdaki altı ipucu, tarayıcı ayarlarınızı geri yüklemenize yardımcı olabilir:

Basamaklı açılır pencereleri durdurun. Ekranınızda sürekli olarak açılır pencereler görüntüleniyorsa, öncelikle bu durumu durdurmak isteyeceksiniz. Microsoft Windows 7, Windows Vista, Windows XP veya Windows 2000'de Internet Explorer kullanırken bunu yapmak için:

CTRL+ALT+DEL tuşlarına basın, Görev Yöneticisi ’ni tıklatın ve sonra İşlemler sekmesini tıklatın 'den edinin.

IEXPLORE.EXE öğesini ve sonra İşlemi Sonlandır düğmesini tıklatın.

Bu, Internet Explorer’ın tüm örneklerini kapatır. Daha sonra, programı yeniden açarak gözatmaya her zamanki gibi devam edebilirsiniz. İleride gerçekleşebilecek saldırıların engellenmesine yardımcı olmak için, açılır pencere engelleyicisinin de açık olması gerekir.

Internet Explorer 8'de açılır pencere engelleyicisini açmak için Araçlar düğmesini (dişli simgesi) tıklatın, Açılır Pencere Engelleyicisi ’nin üzerine gelin ve ardından Açılır Pencere Engelleyicisini Aç’ı tıklatın. 'den edinin.

Internet Explorer 7’de açılır pencere engelleyicisini açmak için:

Araçlar menüsü tuşlarına basın, Internet Seçenekleri ’ni tıklatın ve sonra Gizlilik sekmesi 'den edinin.

Açılır Pencere Engelleyicisi kutusunda Açılır pencereleri engelle onay kutusunu işaretleyin. Tamam 'den edinin.

Tarayıcınızın ele geçirildiğini gösteren diğer belirtileri yaşamaya devam ediyorsanız şunları deneyin:

Microsoft Security Essentials’ı veya bir başka virüsten koruma ve casus yazılımdan koruma programını yükleyin. Microsoft Security Essentials bilgisayarınızı, virüsler veya casus yazılımlar gibi kötü amaçlı yazılımlardan korumaya yardımcı olacak, ücretsiz bir yazılımdır. Birçok tarayıcı ele geçirme programı, Microsoft Security Essentials’ı veya benzeri bir aracı indirerek, yükleyerek ve çalıştırarak tespit edilip kaldırılabilir.

Şunu çalıştırın: Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı 'den edinin. Böylece ele geçirme yazılımlarının hepsi olmasa bile bir kısmını yakalayabilirsiniz.

Internet Explorer ayarlarını sıfırlayın. Internet Explorer kullanıyorsanız ve giriş sayfanız değiştirilmişse, bu ayarı genelde kendi başınıza sıfırlayabilirsiniz.

Not Microsoft Security Essentials, Forefront Client Security, Windows Defender veya Windows Kötü Amaçlı Yazılım Temizleme Aracı'nı kullanıyorsanız ve bu araçlar, ele geçirme yazılımını tespit edip bilgisayarınızdan kaldırmışlarsa, kötü amaçlı yazılımlara karşı korunmaya yardımcı olmak için giriş sayfanızı ve arama sayfanızı da değiştirmiş olabilirler.

Daha fazla bilgi ve adım adım uygulanacak talimatlar için, bkz. Internet Explorer giriş sayfası ve arama sayfası tercihlerinizi nasıl geri yüklersiniz 'den edinin.

Eklentileri devre dışı bırakın. Birçok tarayıcıyı ele geçirme girişimi ActiveX denetimleri olarak da bilinen eklentiler, tarayıcı uzantıları, tarayıcı yardımcı nesneleri veya araç çubukları aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu öğeler multimedya veya animasyonlar gibi etkileşimli içerik sağlayarak Web sitesi deneyiminizi geliştirebilir. Ancak bazı eklentiler, bilgisayarınızın yanıt vermemeye başlamasına veya açılır pencere reklamları gibi istemediğiniz içeriğin görüntülenmesine neden olabilir.

Windows Vista veya Windows XP Service Pack 2'de (SP2) eklentilerin nasıl devre dışı bırakılacağını öğrenmek için bkz. Tarayıcı eklentileri bilgisayarımı nasıl etkiler?

Daha fazla yardım alın. Bu çözümler, size özel sorununuz için işe yaramıyorsa, Microsoft desteğinden yardım alabilirsiniz.

Kaynak: http://www.microsoft.com/tr-tr/security/pc-security/browser-hijacking.aspx

[Değişiklik saati 2012-08-31 20:36 GMT]
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
Evinizin kapısına geliyorlar. Önemli deterjan firmalarından birinin... Aug 31, 2012

Evinizin kapısına geliyorlar. Önemli deterjan firmalarından birinin adını verip yeni ürünleri için anket yapmaya, anketi kabul edersiniz de... Hediyenizin 3 kg lık deterjan olacağını söylüyorlar.

Tüketici olarak size uzun sorulardan sonra yeni ürünün iki örneği olduğu söyleniyor.

Yeni ürünün parfümünün iki değişik versiyonun dan hangisini beğendiğinizi soruyorlar, sizin de bu konuda fikriniz alınacak.

Test başlıyor, Kutul
... See more
Evinizin kapısına geliyorlar. Önemli deterjan firmalarından birinin adını verip yeni ürünleri için anket yapmaya, anketi kabul edersiniz de... Hediyenizin 3 kg lık deterjan olacağını söylüyorlar.

Tüketici olarak size uzun sorulardan sonra yeni ürünün iki örneği olduğu söyleniyor.

Yeni ürünün parfümünün iki değişik versiyonun dan hangisini beğendiğinizi soruyorlar, sizin de bu konuda fikriniz alınacak.

Test başlıyor, Kutular açılıyor, siz de kokluyorsunuz ve tabii fenalaşıp bayılıyorsunuz. Çünkü size koklatılan ikinci koku uyuşturucudur ve bir güzel bayılıyorsunuz...

Onlar da evinizi rahat rahat soyuyorlar! (organlarınızı da çalabilirler) ..

Lütfen ev halkını ve de tanıdıklarınızı önemle uyarın

Kaynak: http://www.izafet.com/kisisel-gelisim-merkezi/598398-yeni-bir-dolandiricilik-taktigi.html#ixzz25A0HN28x
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
Kablosuz ağ... Aug 31, 2012

Kablosuz ağınız güvenli değilse, bir bilgisayar korsanı, rahat kanepesinde otururken, gönderdiğiniz ve aldığınız verilerin yolunu kesebilir veya bilgisayarınızda kaydettiğiniz dosyalara erişebilir?

Günümüzde birçok bilgisayar kablosuz etkindir: İnternete fiziksel bir ağ kablosu olmadan bağlanmanıza olanak verirler. En büyük yararı, elbette, bilgisayarınızı evde veya ofiste (kablosuz yönlendiricinizin erimi içinde olduğunuz sürece) istediğiniz yerde
... See more
Kablosuz ağınız güvenli değilse, bir bilgisayar korsanı, rahat kanepesinde otururken, gönderdiğiniz ve aldığınız verilerin yolunu kesebilir veya bilgisayarınızda kaydettiğiniz dosyalara erişebilir?

Günümüzde birçok bilgisayar kablosuz etkindir: İnternete fiziksel bir ağ kablosu olmadan bağlanmanıza olanak verirler. En büyük yararı, elbette, bilgisayarınızı evde veya ofiste (kablosuz yönlendiricinizin erimi içinde olduğunuz sürece) istediğiniz yerde kullanabilmenizdir. Bununla birlikte, ağınız korunmuyorsa, kablosuz ağa bağlanmanın potansiyel riskleri vardır:

Bir bilgisayar korsanı gönderdiğiniz ve aldığınız verilerin yolunu kesebilir
Bir bilgisayar korsanı kablosuz ağınıza erişim elde edebilir
Başka biri İnternet erişiminizi ele geçirebilir.
Bu nedenle, kablosuz ağınız korunmuyorsa, bir bilgisayar korsanı gönderdiğiniz tüm verilerinizin yolunu kesip onları ele geçirebilir, ağınıza ve böylece paylaşılan dosyalarınıza erişebilir, İnternete bağlanmak için bağlantınızı kullanabilir, özellikle İnternet paketinizde bir karşıdan yükleme sınırı varsa ve bant genişliğiniz bir hırsız tarafından tüketiliyorsa önemlidir.


Kablosuz ağımı nasıl korurum?

Bu riskleri en aza indirmek için kablosuz ağınızı ve yönlendiricinizi güvence altına almak için alabileceğiniz bazı basit önlemler vardır:

Kablosuz yönlendiricinizin yönetici parolasını değiştirin. Bir bilgisayar korsanının üreticinin varsayılan parolasını bulması ve kablosuz ağınıza erişmek için kullanması kolaydır. Kolayca tahmin edilebilecek bir parola kullanmaktan kaçının: Aşağıdaki parola seçme bölümünde verilen kılavuz ilkeleri izleyin.
Kablosuz aygıtınızın varlığını dünyaya ilan etmesini engellemek için SSID (Hizmet Seti Tanımlayıcısı) yayınını kapatın.
Bağlantı ayarlarınızdaki şifrelemeyi etkinleştirin: Aygıtınız destekliyorsa, en iyisi WPA şifrelemesidir (değilse WEP şifrelemesini kullanın).
Aygıtınızın varsayılan SSID adını değiştirin. Bir bilgisayar korsanının üreticinin varsayılan adı bulması ve kablosuz ağınızın yerini bulmak için bunu kullanması kolaydır. Kolayca tahmin edilebilecek bir ad kullanmaktan kaçının'Parola Seçme' bölümünde verilen kılavuz ilkeleri izlemelisiniz.


Kablosuz ağınızı güvence altına almak için:

Yönetici parolasını değiştirin
WAP veya WEP şifrelemesini etkinleştirin
SSID yi kapatın ve kablosuz yönlendiricinizin varsayılan adını değiştirin
Kötü amaçlı kodlar ve bilgisayar korsanı saldırılarından nasıl korunacakları hakkındaki yukarıdaki tavsiyelere uyun.

Kaynak: http://www.kaspersky.com.tr/wireless_networks
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
E-dolandırıcılık saldırısı nedir? Aug 31, 2012

Bir e-dolandırıcılık saldırısı sanal suçun özgül bir biçimidir. Suçlu seçilmiş bir finans kurumunun web sitesinin neredeyse yüzde 100 mükemmel bir kopyasını oluşturur, ardından suçlunun parayı elde etmek için kullanabileceği bilgileri elde etmesine olanak veren, sahte web sitesindeki bir form aracılığıyla kullanıcıyı kişisel bilgilerini (kullanıcı adı, parola, PIN, vb.) açıklamak için kandırmayı dener.

E-dolandırıcılar kullanıcıların sah
... See more
Bir e-dolandırıcılık saldırısı sanal suçun özgül bir biçimidir. Suçlu seçilmiş bir finans kurumunun web sitesinin neredeyse yüzde 100 mükemmel bir kopyasını oluşturur, ardından suçlunun parayı elde etmek için kullanabileceği bilgileri elde etmesine olanak veren, sahte web sitesindeki bir form aracılığıyla kullanıcıyı kişisel bilgilerini (kullanıcı adı, parola, PIN, vb.) açıklamak için kandırmayı dener.

E-dolandırıcılar kullanıcıların sahte web sitesine erişmeleri için kandırmak üzere, bir bankadan geliyormuş gibi gösterilen e-postalar göndermek gibi, çeşitli teknikler kullanır. Bu e-postalar genellikle yasal logoları kullanır, iyi bir iş stili vardır ve çoğunlukla e-postanın başlığını yasal bir bankadan geldiğine inandıracak şekilde düzenlenmiştir. Genel olarak bu mektuplar alıcıların bankanın IT altyapısını değiştirdiği hakkında bilgilendirerek müşterilerden kendi kullanıcı bilgilerini yeniden doğrulamalarını ister. Alıcı e-postadaki bağlantıyı tıklattığında kişisel bilgilerini açıklamaları istenen sahte web sitesine yönlendirilir.

Kendimi e-dolandırıcılık saldırısından nasıl korurum?

Bilgisayarınızı günümüzün sanal tehditlerinden korumak için alabileceğiniz birkaç önlem vardır. Aşağıdaki kılavuz ilkeleri takip edilmesi saldırı riskini azaltacaktır.

Kişisel bilgileri isteyen tüm e-posta iletilerine çok dikkat edin. Bankanızın bu bilgileri e-postayla istemesi pek mümkün değildir. Şüpheleniyorsanız, kontrol etmek için bankanızı arayın!
Bir e-posta iletisinde kişisel bilgileri soran bir formu doldurmayın. Bu bilgileri yalnızca güvenli bir web sitesini kullanarak girin. URL'nin yalnızca ‘http://’ yerine ‘https://’ ile başlayıp başlamadığını denetleyin. Web tarayıcının sağ alt köşesindeki kilit simgesine bakın ve dijital sertifikanın geçerliliğini kontrol etmek için simgeyi çift tıklatın. Veya alternatif olarak bankacılık işlemlerinizi yapmak için telefonu kullanın.
Şüpheli herşeyi hemen bankanıza bildirin.

Bir web sayfasını yüklemek için bir e-posta iletisindeki bağlantıları kullanmayın. Bunun yerine URL'yi web tarayıcınıza yazın.
Anti-virüs programınızın e-dolandırıcılık sitelerini engelleyip engellemediğini kontrol edin veya sizi bilinen e-dolandırıcılık saldırıları hakkında uyaran bir web tarayıcı araç çubuğunu yüklemeyi düşünün.
Banka hesaplarınızı ( borç ve kredi kartları, banka ekstreleri, vb. dahil) listelenen işlemlerin doğru olduğundan emin olmak için düzenli olarak kontrol edin.
Web tarayıcınızın en son sürümünü kullandığınızdan ve tüm güvenlik yamalarının uygulandığından emin olun.

Kaynak: http://www.kaspersky.com.tr/phishing
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
Ucuz satılık araç ilanıyla... Aug 31, 2012

İnternet üzerinden dolandırıcılık taktiklerine bir yenisi daha eklendi. Her şey, ucuz satılık araç ilanıyla başlıyor. İnternetteki ikinci el sitelerine verilen ilanda, aracın acil satılması gerektiği belirtilerek, normal fiyatından çok daha düşük bir ücret gösteriliyor.
Cazip rakamları gören vatandaşlar da aracı hemen almak için ilandaki telefonla irtibata geçiyor. Dolandırıcılar, talebin fazlalığına dikkat çekip kapora gönderilmesini istiyor. İşlem
... See more
İnternet üzerinden dolandırıcılık taktiklerine bir yenisi daha eklendi. Her şey, ucuz satılık araç ilanıyla başlıyor. İnternetteki ikinci el sitelerine verilen ilanda, aracın acil satılması gerektiği belirtilerek, normal fiyatından çok daha düşük bir ücret gösteriliyor.
Cazip rakamları gören vatandaşlar da aracı hemen almak için ilandaki telefonla irtibata geçiyor. Dolandırıcılar, talebin fazlalığına dikkat çekip kapora gönderilmesini istiyor. İşlem tamamlanır tamamlanmaz da kayıplara karışıyorlar.
Vatandaş ise ne aradığı telefona bir daha ulaşabiliyor ne de verdiği kaporayı geri alabiliyor.Muğla’da yaşayan Ali İhsan Çakır mağdur edilen vatandaşlardan sadece biri. Çakır, ikinci el araç ilanlarının yayınlandığı bir web sitesinde normal değerinden 3 bin lira daha düşük bir araç gördü. Otomobilin acil satılık olmasından dolayı düşük fiyata satıldığını düşünerek, ilandaki telefonu arayıp ilan sahibiyle irtibata geçti. Kartsız bankacılık işlemini kullanarak ilan sahibinin kimlik numarasıyla hesabına 200 lira kapora yatırdı.
Daha sonra ilan sahibini tekrar aradı, ancak bir daha ulaşamadı. Bir süre sonra dolandırıldığının farkına varan Çakır, başkalarını bu tuzağa düşmemesi için uyarıyor.
Emniyet yetkilileri ise bu çetenin başta İstanbul olmak üzere yurt genelinde faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.Şebekenin birçok kişiyi dolandırdığını ifade eden emniyet yetkilileri, dolandırıcıların uyguladığı taktiği şöyle anlatıyor: “Çete üyeleri öncelikle internet sitesine değerinin altında bir fiyatla satacağı aracın reklamını veriyor. Satılan araca talip olan vatandaş, dolandırıcıyla irtibata geçtiğinde oyun başlıyor. Şebeke üyeleri alıcı ile tüm görüşmeleri herhangi bir GSM merkezinden alınan ‘ucu açık’ diye tabir edilen hattan gerçekleştiriyor.
Alıcıya güvendiğini belirten çete üyesi bu şekilde, alıcının kafasındaki soru işaretlerini yok ediyor. ‘İsterseniz aracı muayeneye de sokabiliriz’ şeklinde itimat uyandırıcı cümleler kuran şahıslar, alıcıya ‘Sizin gerçek bir alıcı olduğunuzdan emin olmam lazım. Bana 200-300 lira kapora yatırın.’ diyor. Çete, paranın takibinin yapılamaması içinse alıcıya ‘kartsız havale işlemi’ni kullanmasını söylüyor. Özellikle büyük şehirlerde binlerce ATM ve yüzlerce banka şubesi olduğundan, tercihen büyük kentlerde bu tür işler yapılıyor.” Ali İhsan Çakır’ın mağduriyet yaşadığı sitenin yetkilileri ise, internet sitesinin herkesin kullanımına açık olduğunu hatırlatarak, kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini söylüyor. Site üzerinde sadece araç değil birçok eşyanın satıldığını belirten yetkililer, kullanıcıları satın aldığı ürünü teslim almadan ödeme yapmamaları konusunda uyarıyor

Kaynak: http://www.teknolojiweb.net/internet-uzerinden-dolandiricilik-taktiklerine-bir-yenisi-daha-eklendi/
Collapse


 
Adnan Özdemir
Adnan Özdemir  Identity Verified
トルコ
Local time: 03:12
2007に入会
ドイツ語 から トルコ語
+ ...
TOPIC STARTER
İnternette dolandırıcılık: Önce iyice anla – sonra tıkla! Sep 1, 2012

İnternette dolandırıcılık: Önce iyice anla – sonra tıkla!

İster zeka testleri, ister kendi ömrünüzün uzunluğu konusunda varsayımlar, kazanç oyunlarına katılım, denemek için eşantiyon ürünler veya ücretsiz SMS teklifleri – hilekar internet sunucuları güya ücretsiz hizmetlerle meraklı kullanıcıların cebinden parayı çekmeye çalışıyorlar.

mesela "lebenserwartung.de" veya "iqfight.de" adlı sayfaların işletmecileri, katılımcıları
... See more
İnternette dolandırıcılık: Önce iyice anla – sonra tıkla!

İster zeka testleri, ister kendi ömrünüzün uzunluğu konusunda varsayımlar, kazanç oyunlarına katılım, denemek için eşantiyon ürünler veya ücretsiz SMS teklifleri – hilekar internet sunucuları güya ücretsiz hizmetlerle meraklı kullanıcıların cebinden parayı çekmeye çalışıyorlar.

mesela "lebenserwartung.de" veya "iqfight.de" adlı sayfaların işletmecileri, katılımcıların ömürlerinin beklenen uzunluğu veya zeka katsayılarının „bilimsel temellere dayalı“ veya „istatistiksel olarak denenmiş“ bazda ortaya çıkarılabileceğini öne sürerek reklam yapmaktadırlar. İstenen bilgileri veya test sonuçlarını elde etmek için yaş ve cinsiyet gibi kişisel bilgilerin yanı sıra tam isim ve posta adresinin de verilmesi istenmektedir.

Bu sunuların ardında çoğu kez, kullanıcılar tarafindan ilk bakışta anlaşılamayacak bir yanıltma söz konusudur. İstenen bilgilerin verilmesinden sonra oldukça sakıncalı hizmetler için müşteriye masraf çıkabileceği konusu, küçük basılmış yazılarda anlaşılmayacak bir şekilde ifade edilmiş ve gizlenmiştir, bulunması neredeyse mümkün değildir. Fiyat konusunda böyle yetersiz bilgilendirmeye kanarak kaydolan kişi, istenen ödemelere karşı kendisini genelde savunabilir ve ödemeyi reddedebilir. İlgili sayfaların işletmecileri, mahkeme önünde hiç şansları olmayacağını çok iyi biliyorlar. Bu yüzden mağdur kişilere ihtar göndererek onları korkutmayı veya tahsilat şirketinden gelen yazıyla „gönüllü“ ödemeye razı etmeyi amaçlamaktadırlar.

Bir internet ürünü için kaydolmadan dikkat etmeniz gereken hususlar:

„Bedava fırsat“, „kulüp üyeliği“ veya „kazanç oyunu“ ve benzeri şekilde reklam edilen ürünlerde, fiyata dair bir bilginin olup olmadığına prensip olarak iki defa bakılmalıdır. „Ücretsiz“ veya „bedava“ kelimeleri ne denli büyük ilan edilirse, sizin dikkatiniz de o denli büyük olmalı. Özellikle kişisel bilgileriniz istendiği zaman aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz:

Küçük basılmış olan yazılara (AGB, yani Genel Sözleşme Şartlarına) mutlaka göz atınız ve internet sayfasının en altına kadar ininiz. Daha sonra sayfalarda fiyata dair bir bilginin gizlenmiş olup olmadığına bakınız. Sayfalarca AGB okumak yorucu olabilir ama, özellikle internette insanın gerçekte ne gibi bir iş ile karşı karşıya olduğuna dair bilgi veren hemen hemen tek kaynak bunlardır.
“ İşaretlenmiş şık tuzağı” konusuna dikkat ediniz ve istemediğiniz bir şıkkın etkinleştirilmiş olup olmadığını kontrol ediniz. Özellikle hilekar durumlarda bazen sadece küçük yıldız işaretleri (*) kullanılmaktadır ve ona ait eki ve fiyatını sayfanın alt kenarında bir yerlerde aramak zorunda kalırsınız.
Kişisel bilgileriniz konusunda prensip olarak çok dikkatli olunuz! Özellikle banka hesabınızın bilgilerini kime aktardığınızı iyice kontrol ediniz!
Mouse ile tıklama yaparak başvurunuzu teyit etmeden önce kontratın şartlarını özenle okuyunuz. Orada (asgari) kontrat sürelerinden veya kontratı feshetme sürelerinden bahsediliyorsa bu, genellikle masraflar kapsayan bağlayıcı bir kontratın söz konusu olduğuna dair bir işarettir.
Hizmeti sunan kişiyle nasıl iletişim kurabileceginizi kontrol ediniz! Künye denilen bölümde kimlik ve adres belirtilmiş olmalı. Orada sadece bir posta kutusunun yazılmış olmamasına dikkat ediniz. Hizmeti sunan kişi yurtdışında oturuyorsa da şikayet durumlarında hakkınızı elde etmeniz zor olabilir.
Harika bir kazanç oyununa katılacak olmanız sizi aldatmasın! Vaadedilen kazançlar çoğunlukla sadece dikkatinizi masraflardan çekmek içindir!
Siparişinizi iptal etme hakkınız konusunda size açık seçik bilgiler veriliyor mu? İnternette yaptığınız anlaşmalarda çoğu kez kontratı iki hafta içinde iptal etme olanağınız vardır. İptal edebilme hakkı konusunda nizama uygun olarak bir bilgilendirme yapılmıyorsa sizin kontratı iptal edebilme süreniz genellikle daha uzun olduğu anlamına gelir.
Dolandırıldım – Ne yapabilirim?

Güya „bedava“ sunulan bir hizmete başvurduktan veya „ücretsiz“ bir teste katıldıktan sonra aniden yüksek meblağlı bir fatura alırsanız şu adımları izleyiniz:

Daha başvuruyu yaparken ıspatları emniyet altına alınız! İnternet sayfalarını siz bilgilerinizi girdiğiniz şekilde kayıt ediniz. Bunun için bir ekran görüntüsü oluşturunuz.
Anlaşma yapmaya zorlandığınız izlenimine kapılırsanız derhal hizmeti sağlayana yazılı olarak başvurunuz – en iyisi ıspatlayabileceğiniz şekilde iadeli taahhütlü veya cevaplı taahhütlü mektup olarak.
Ücrete tabi bir kontrat yapılmış olmasına itiraz ediniz ve hizmeti sağlayan tarafın böyle sözde bir kontratın yapılmış olmasını ıspatlamasını talep ediniz. Şu önemlidir: Hizmeti sağlayan kişi tarafından bir ihtimal kaydedilmiş olan bilgisayarınızın IP-adresi, bir kontrat yapılmış olmasına dair yeterli bir ıspat değildir!
Henüz reşit olmayan kişiler sözde ücretsiz bir kontratı imzalamış ise, velisi hizmeti sağlayan kişiye bu kontratı onaylamadığına dair bilgi vermelidir. (Henüz reşit olmayan kişilerin yaptığı anlaşma velisinin onayı olmaksızın geçerli değildir.)
Aynı zamanda ihtiyaten tahsilat şirketine karşı anlaşmanın feshedildiğini, ayrıca yanıltma ve artniyetli aldatmadan dolayı itirazda bulunduğunuzu da açıklamalısınız.
Hizmeti sağlayan kişinin göndereceği ihtarlar ve tahsilat mektupları ile sizi baskı altına almasına izin vermeyiniz. Sadece mahkeme tarafından gönderilmiş bir ihtar ile karşılaşırsanız harekete geçme zorunluluğu doğar.
Yerel tüketici haklarını koruma merkezinize (Verbraucherzentrale’ye) başvurarak hukuki yardım ve destek arayınız.

Tüm tüketici haklarını koruma merkezlerinin listesini www.verbraucherzentrale.info adresinden bulabilirsiniz.
Şu ana kadar bilinen dolandırıcılık vakalarının bir listesini Tüketici Haklarını Koruma Federal Birliği’nin Verbraucherzentrale Bundesverband adresinden bulabilirsiniz.
„İnternette dolandırıcılık – Önce iyice anla – sonra tıkla!“ adlı klicksafe broşürü

Kaynak: http://www.klicksafe.de/service/weitere-sprachen/tuerkce/abzocke-im-internet-erst-durchblicken-dann-anklicken/
Collapse


 
Pages in topic:   < [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:


You can also contact site staff by submitting a support request »

UYARI: Dikkat Scam


Translation news in トルコ





Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »